UA / RU
Підтримати ZN.ua

CNN розповідає, як контролювати гнів та залишатися спокійним

Емоції часто засліплюють людей.

Якийсь автомобіль підрізав вас, коли ви їхали на роботу? Ви довго стояли в заторі і запізнилися на зустріч? Майже кожен перебував у ситуації, коли емоції переповнювали, а гнів та агресія ризикували вийти з-під контролю, пише CNN.

«Щоб контролювати себе, люди часто звертаються за допомогою до інших, але це не обов’язково найкращий шлях», - сказав професор Бред Бушман з Університету штату Огайо в Колумбусі.

«Знаєте, замість того, щоб стримувати гнів або нагнітати його всередині, найкращим підходом є «зниження температури». Агресія та гнів - це емоційна відповідь на справжні або уявні загрози чи провокації. Гнів коливається від легкого роздратування до сліпої люті і, якщо його не контролювати належним чином, це може призвести до проблем зі здоров'ям, таких як серцево-судинні захворювання», - додав Бушман.

Коли емоції захоплюють нас, це також викликає «реакцію боротьби або втечі», сказав психолог Райян Мартін.

Для того, щоб керувати своєю реакцією на щоденні виклики, деякі механізми є більш корисними, ніж інші.

Експерти діляться деякими з найефективніших стратегій боротьби з гнівом і розповідають про підходи, які приносять більше шкоди, ніж користі.

Зробіть глибокий вдих

«Коли люди розлючені, це посилює їхню «фізіологічну активність», наприклад, частоту серцевих скорочень і кров'яний тиск», - сказав Бушман.

Щоб знизити напругу, психолог пропонує людям глибоко вдихнути свіже повітря і порахувати до 10. З плином часу агресія зменшується, тому чим довше ви рахуєте, тим більше часу ваше тіло має для того, щоб розслабитися.

Аби позбутися гніву, Бушман радить звернути уваги на медитацію і йогу. Також може допомогти прослуховування заспокійливої ​​музики або прийняття ванни.

Поділитися з іншими

Поділитися своїми думками і емоціями - це популярний спосіб позбутися гніву і дати людям навколо зрозуміти, чому ви сердитесь.

Однак такий метод не завжди допоможе контролювати гнів, оскільки зберігає спогади на першому місці у вашому розумі, сказав Бушман.

«Часто, коли ми розмовляємо з нашими друзями, вони просто підтверджують те, що ми відчуваємо. Це просто пояснює гнів, але не зменшує його», - додав психолог.

Вирішуйте проблеми

Гнів часто вражає нас, коли ми зіштовхнулися з проблемою, яка заважає реалізації наших цілей, зазначає Мартін.

Енергія, яка зростає під час реакції «боротьби або втечі», може бути спрямована на вирішення проблеми, яка викликає гнів.

Співачка Джоан Джетт сказала, що в своїй кар'єрі зіштовхувалася з багатьма ситуаціями, які викликали у неї гнів. Вона «перенаправляла» цей гнів у пісні. Співачка писала пісні, як спосіб звільнити почуття.

«Якби ви не спрямували це на певний позитивний результат, ви просто згоріли б всередині і були б поглинені вогнем ваших емоцій», - каже психолог Джетт Гупта.

Не переходьте у «фізичну площину»

Найгірший підхід до боротьби з гнівом - це випускати агресію фізичними способами, такими як бокс або ламання речей, вважає Мартін.

Це негативний спосіб вираження емоцій, який може призвести до довгострокових проблем з контролем гніву. Це буде стимулювати агресивну поведінку у майбутньому, і вираження гніву ризикує часто переходити в фізичну площину, що досить небезпечно.

У деяких в'язницях була поширена практика дозволяти в'язням бити боксерську грушу, щоб випускати агресію. Але Бушман вважає, що це поганий метод позбутися гніву.

«Наше дослідження показало досить переконливо, що вивільнення емоцій за допомогою ударів по боксерській груші збільшує ймовірність того, що ви будете застосовувати таку агресивну поведінку проти реальних людей, включаючи навіть випадкових перехожих», - сказав Бушман.

Він додав, що такі фізичні вправи, як біг, від якого серце починає битися частіше, також невдалий метод боротьби з гнівом. З підвищеною частотою серцевих скорочень рівень активізації фізіологічних процесів залишається високим, що не дозволяє зняти напругу, якщо ви намагаєтеся контролювати свій гнів, зазначає психолог.

Думайте позитивно

Бушман сказав, що важко переживати дві протилежні емоції одночасно, тому варто направляти свою енергію на позитивні думки, щоб витіснити гнів.

Для того, щоб викликати позитивні почуття та емоції, обніміть кохану людину або друзів. Бушман радить також використовувати гумор, почитати чи подивитися щось веселе. А щоб викликати співпереживання, допоможіть тим, хто цього потребує.

Не придушуйте свій гнів

«Іноді це виглядає як найпростіший варіант - придушити свій гнів, але такий метод не ефективний для боротьби з негативними емоціями», - сказав Девід Росмарін з Гарвардської медичної школи.

«Ігнорування гніву в довгостроковій перспективі – це гарантований спосіб збільшити його інтенсивність у майбутньому», - додав психолог.

Спроба рухатися далі, придушуючи гнів, не є продуктивною, оскільки вона не враховує факторів, які змусили вас розсердитися.

Деякі люди готові піти настільки далеко, щоб виключити зі свого життя тих, хто викликає у них агресію та гнів.

«Так, це може в короткостроковій перспективі придушити негативні емоції, пов'язані з гнівом, але реальність така, що люди завжди будуть час від часу засмучувати нас, тому потрібно навчитися з цим боротися і контролювати себе», - пояснив психолог.

Читайте також: The Washington Post називає методи, які допоможуть швидко позбутися стресу

Вчені визначили зв’язок між фізичним покаранням та такими проблемами, як агресія і асоціальна поведінка у дітей. Нове дослідження виявило, що фізичні покарання неефективні у боротьбі з поганою поведінкою і фактично роблять дітей ще більш агресивними.