UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому втручання Росії у вибори в США може негативно вплинути на Путіна — CNN

Американська розвідка не виключає ймовірного втручання Москви в американські вибори 2020 року.

Не так давно з’явилася інформація про потенційне втручання Росії у вибори президента США 2020 року. В 2016 році Москва вже допомогла нинішньому президенту США Дональду Трампу здобути перемогу, цілком ймовірно, що й на цьогорічних американських виборах Росія знову спробує допомогти Трампу здобути президентське крісло, пише CNN.

Але, чи дійсно переобрання Трампа відповідає справжнім інтересам Кремля, чи все-таки перемога кандидата в президенти США від Демократичної партії була б більш вигідною для Москви? 

На перший погляд, «стабільність та поміркованість» Джо Байдена та його кандидатки у віцепрезиденти Камали Харріс «не надто подобається» Росії.

Байден «добре знайомий» з президентом Росії Владіміром Путіним, адже свого часу займав посаду віцепрезидента США.

Ймовірно, якщо Байден здобуде перемогу, то його адміністрація не буде закривати очі на спроби втручання Кремля в американські вибори. Також Байден, швидше за все, не буде ігнорувати «суперечливу поведінку» Росії, яка загрожуватиме життєво важливим інтересам США.

Для Москви все-таки більш прийнятним було б і подальше президентство Трампа.

Росія вже й так неодноразово використовувала президентство Трампа на власну користь. США досить м’яко відреагували на низку суперечливих дій Росії, починаючи від анексії Криму, і закінчуючи отруєнням російського опозиційного лідера Алєксєя Навального.

Однак найбільш шокуючим було те, що Трамп публічно заперечував висновки американської розвідки про втручання Росії у вибори 2016 року.

Але, чи зможе Росія «утриматися» від втручання в американські вибори 2020 року? Цілісність національного виборчого процесу є «важкою» темою для американців.

Згідно з прогнозами та результатами опитувань, Трамп має всі шанси програти на виборах.

Та навіть якщо республіканець вкотре здобуде перемогу, представники Демократичної партії не будуть закривати очі на російське втручання у вибори в США, особливо, якщо розвідка офіційно підтвердить втручання Росії.

Як складеться ситуація в разі перемоги Байдена? Чи зможе президенство Байдена стати початком для «переосмислення американо-російських відносин»? Ймовірно, Вашингтон не має на меті починати «повномасштабне перезавантаження» відносин між Росією та США, однак, «переоцінка» відносин між Америкою та Росією, швидше за все, відбудеться, якщо Байден стане президентом Сполучених Штатів.

Росія та США – країни, які мають ядерну зброю, саме тому, дві держави повинні опиратися на дипломатичну комунікацію, а не застосування сили, яке може створити загрозу фактично цілій планеті.

Такий досвідчений лідер, як Байден, міг би значно допомогти у вирішенні «холодних» відносин Росії та Америки. Джо Байден є майстерним дипломатом, що дозволяє йому розуміти різні світоглядні позиції, а це особливо важливо при співпраці з такою країною, як Росія.

Однак, наразі ніщо у поведінці Путіна не натякає на зміну його світоглядної позиції.

Він все ще розглядає США та НАТО як ворогів. Але, Путін все-таки може побачити переваги в покращенні відносин із Заходом. Адже «неспокійна ситуація» в Росії, економічні проблеми можуть спонукати лідера Кремля припинити реалізацію «агресивної зовнішньої політики». Проте, важко спрогнозувати, чи використає Кремль потенційну можливість для поліпшення американо-російських відносин, резюмує CNN.

Читайте також: Трамп «програв торгову війну» з Китаєм, чи зможе Байден це виправити? — Bloomberg

Раніше повідомлялося, що Байден назвав "майже злочином" реакцію Трампа на коронавірус в США.