UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому США сповільнили поставки зброї до Ізраїля? — WSJ

Беньямін Нетаньяху стверджує, що затримка викликана політичними причинами; Державний департамент США заявляє, що ізраїльські замовлення зменшилися або вже виконані.

Армія Ізраїля

Армія Ізраїля

Американські поставки зброї до Ізраїлю сповільнилися з перших місяців війни в Газі, оскільки багато з раніше замовленої зброї вже відвантажено або доставлено, в той час як ізраїльський уряд подав менше нових запитів, заявили американські офіційні особи. Звинувачення в уповільненні поставок озброєнь погіршили відносини між Ізраїлем і Білим домом протягом останнього тижня. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу назвав нинішні темпи поставок "слабкими", а адміністрація Байдена заперечує це твердження.

І американські, і ізраїльські чиновники погоджуються, що з березня, приблизно в той самий час, коли США завершили виконання існуючих замовлень, відбулися зміни. Представник Державного департаменту США зазначив, що нинішні темпи поставок є лише уповільненням порівняно з масованими авіаперевезеннями десятків тисяч одиниць зброї в перші місяці після нападів ХАМАСу 7 жовтня, і наразі вони подібні або навіть перевищують рівень мирного часу, повідомляють редактори газети The Wall Street Journal.

"Наш темп [поставок зброї] нормальний, якщо не прискорений, але повільний порівняно з першими місяцями війни", — сказав представник Державного департаменту.

Читайте також: Міністр оборони Ізраїля закликає США підтримати конфлікт з "Хезболлою" — Bloomberg

Адміністрація Байдена заявила, що в загальній політиці озброєння Ізраїля не відбулося жодних змін. Відстежувати поставки зброї до Ізраїля складно, оскільки замовлення на зброю часто робляться на роки вперед, а уряд США не оголошує про поставки.

"Багато озброєнь, наданих США, надходять до Ізраїля без будь-якого публічного розголошення, часто за рахунок раніше схвалених продажів зброї, американських військових запасів та інших засобів, які не вимагають від уряду повідомляти Конгрес або громадськість. Такий підхід ускладнює оцінку того, скільки і якого саме озброєння США все ще надсилають Ізраїлю", — зазначають редактори.

З травня Державний департамент США відклав продаж Ізраїлю нових винищувачів F-15, високоточної зброї й угоду на 1 мільярд доларів на постачання мінометних мін, військових транспортних засобів і танкових боєприпасів, повідомили американські чиновники. Також у травні адміністрація Байдена оголосила, що призупинила постачання важких бомб до Ізраїля через побоювання щодо жертв серед цивільного населення.

Читайте також: Ізраїль скоро завершить активну фазу війни у Секторі Гази та змістить увагу на кордон з Ліваном — Нетаньягу

Раніше агентство Reuters розповіло, яку військову допомогу надає Америка Ізраїлю. У 2016 році уряди США та Ізраїля підписали третій 10-річний Меморандум про взаєморозуміння, що охоплює період з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2028 року. Меморандум передбачає надання військової допомоги на загальну суму 38 мільярдів доларів протягом 10 років, 33 мільярди доларів у вигляді грантів на закупівлю військової техніки й 5 мільярдів доларів на системи протиракетної оборони.