UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова ядерна стратегія Байдена зробить повномасштабну гонку озброєнь майже неминучою — Bloomberg

США повинні розпочати глобальну кампанію з перезапуску контролю над озброєннями.

Джо Байден часто говорив про небезпеку ядерного розповсюдження і війни. Але це було тоді, коли він був віцепрезидентом. Однак, ставши президентом, Байден здебільшого мовчав на цю тему. Так само, як і його чинна віцепрезидентка і кандидат на посаду президента США під час виборів Камала Гарріс. Тепер Байден дав засекречені інструкції Пентагону готуватися до нового підходу, заснованого на стримуванні — тобто здатності й рішучості відповісти на узгоджену ядерну атаку з боку Росії, Китаю і Північної Кореї.

Ця зміна політики відбулася цієї весни й вона лише посилить параною супротивників і зробить повномасштабну гонку озброєнь майже неминучою, підвищуючи ризик того, що хтось, десь і колись прорахується, вважає Андреас Клут, колумніст Bloomberg Opinion, який висвітлює питання американської дипломатії, національної безпеки та геополітики. 

Читайте також: Китай заявив, що серйозно стурбований повідомленнями про нову ядерну стратегію США

Таке рішення Байдена мало певний сенс, адже світ став набагато небезпечнішим з того часу, як Байден був віцепрезидентом. У Вашингтоні починають хвилюватися, що в ході ескалації будь-якого конфлікту в Євразії, Росія, Китай, Іран та КНДР можуть скоординувати ядерний удар проти США або їхніх союзників.

Цей страхітливий сценарій змушує деяких американських політиків стверджувати, що США повинні вступити в нову гонку озброєнь і виграти її, маючи боєголовки й технології запуску, які в сумі завжди будуть відповідати або перевищувати не тільки арсенал єдиного ядерного суперника Америки — Росії, але й об'єднані сили цих чотирьох країн.

Читайте також: В адміністрації Байдена підняли питання про можливе збільшення розгортання стратегічних ядерних озброєнь США

"Новий підхід Байдена ще не означає запуск такої гонки озброєнь. Таке рішення спочатку мало б пройти через Конгрес", — пише Клут.

Проблема в тому, що ні Байден, ні Гарріс та й Дональд Трамп, якщо вже на те пішло, — не говорять публічно про ці апокаліптичні сценарії й варіанти, як це колись робили колишні президенти США.

Читайте також: США розбудовують значний потенціал для ведення війни у космосі, зважаючи на швидкий розвиток Китаю та Росії — NYT

"Байден і Гарріс повинні нагадати американцям і їхнім супротивникам про те, що стоїть на кону. Вони могли б продемонструвати волю, приєднавшись до обіцянки Китаю не застосовувати ядерну зброю першими", — зазначає колумніст.

Раніше агентство Bloomberg писало, що США потрібно більше ядерної зброї й що президент Байден нарешті це усвідомив. Деякі американці побоюються, що нарощування арсеналу призведе до гонки озброєнь, але Китай її вже розпочав.