UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому люди втрачають віру в ефективність карантинних обмежень для боротьби з COVID-19 — Bloomberg

Урядам країн важко визначити стратегію боротьби з другою хвилею пандемії.

Пандемію коронавірусу зараз можна назвати однією з головних проблем людства. Історія епідемій багата прикладами повстання суспільства проти жорстких указів щодо карантинних обмежень, зокрема порушення карантину, запровадженого для боротьби з епідемією чуми в Марселі XVIII століття або протести проти носіння масок під час пандемії грипу 1918 року. Однак, здебільшого, наслідком порушення необхідних правил безпеки, запроваджених задля стримування поширення хвороби, ставала нова хвиля спалахів смертельних інфекцій, пише Bloomberg.

Можливо, зараз масштаби пандемії COVID-19 поки не наближаються до масштабів пандемії 1918 року, але світ, все-таки не має втрачати пильність у боротьбі з коронавірусом.

Світ на межі другої хвилі коронавірусу, але урядам країн досить важко визначити стратегію боротьби з другою хвилею пандемії, так як люди активно виступають проти запровадження жорстких карантинних обмежень.

Багато країн зіштовхнулися з «потрійною загрозою»: збільшення кількості випадків захворювання, населення також вже виснажене недавнім жорстким карантином, внаслідок чого зростає опір щодо повторного запровадження жорстких карантинних заходів, до того ж, економіка перебуває у стані рецесії.

Для прикладу, запровадження комендантської години, закриття ресторанів та барів, власники бізнесу в Марселі сприйняли досить негативно. У Мадриді також був опір стосовно запровадження деяких карантинних заходів.

Однак, окрім незначної кількості активних протестувальників проти карантину, «мовчазна більшість» населення також починає втрачати віру в ефективність заходів, які запроваджує влада для боротьби з пандемією. Політикам потрібно відновити «довіру» населення.

Хоча «повага» до носіння масок та особистої гігієни в цілому висока, згідно з опитуваннями, підтримка населенням карантину та самоізоляції є не надто значною.

Для прикладу, у Франції зараз лише 48% людей підтримують обов’язкову самоізоляцію для тих, хто контактував із інфікованими коронавірусом пацієнтами, тоді як у березні це число складало 78%.

Зараз люди менше дотримуються правил самоізоляції. Це викликає занепокоєння з огляду на критичну важливість самоізоляції для запобігання поширення хвороби.

Але ті, хто не може собі дозволити працювати дистанційно, змушені ризикувати власним життям, щоб заробляти гроші.

Близько 10% -11% респондентів назвали саме "вихід на роботу" серед причин недотримання самоізоляції.

Для того, щоб люди свідомо та самостійно виконували усі правила безпеки для запобігання поширення хвороби, вони повинні вірити в ефективність цих правил.

Наразі багато країн зіштовхнулися з проблемою тестування на коронавірус та не можуть налагодити механізм ефективного відстеження контактів.

Для того, щоб люди знову повірили в ефективність заходів, які запроваджує влада для боротьби з поширенням коронавірусу, необхідна більша «прозорість» та пояснення населенню, чому те чи інше карантинне обмеження є дієвим.

З огляду на те, що громадськість починає втрачати довіру до правил, запроваджених «згори», найменше, що можуть зробити політики, - це дотримуватися власних вказівок, адже були випадки, коли влада і сама не дотримувалася запроваджених карантинних обмежень, резюмує Bloomberg.

Читайте також: Пандемія коронавірусу «вбиває» гарні манери — Bloomberg

Раніше повідомлялося, якою може бути стратегія Європи у боротьбі з другою хвилею пандемії.