UA / RU
Підтримати ZN.ua

Член ради Венето назвав резолюцію про Крим безглуздим пропагандистським жестом

Рішення регіональної ради Венето щодо визнання Криму частиною РФ не буде мати ніяких наслідків.

Резолюція ради італійської області Венето про статус Криму є пропагандистським жестом. Вона скоріше спрямована на місцевих жителів і не буде мати ніяких наслідків на міжнародному рівні, заявив член ради від Демократичної партії Італії Граціано Адзалін в інтерв'ю BBC.

"З практичної точки зору, воно означає мало або взагалі нічого. Це було рішення, у якого не буде жодних наслідків. За ним не буде ніякої законодавчої ініціативи - наприклад, акта про визнання статусу Криму), в силу якого можна буде почати двосторонні відносини, відкрити диппредставництва і так далі... Точно так само не буде жодних наслідків у плані економіки", - сказав Адзалін.

За його словами, мета прийнятої раніше резолюції про визнання анексії Криму не домогтися визнання незалежності Криму, а втілити в життя мрії та амбіції частини політиків Венето, а саме, їх бажання отримати автономію.

18 травня регіональна рада Венето підтримав резолюцію щодо визнання Криму частиною РФ і з закликом до італійського уряду скасувати санкції проти Росії. "Прагнення отримати автономію і незалежність призводять до того, що кого б то не було в світі, у кого ті ж амбіції, ці сили сприймають як своїх друзів, яких треба підтримувати, не вдаючись в їх політику. До цього підходять з легкістю, хоча насправді це дуже складні питання. Тому я кажу, що тут не просто формальне питання, чия це компетенція, тут турбує відсутність дискусії по суті", - сказав він.

Напередодні повідомлялося, що верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні очікує, що лідери країн-учасниць підтримають продовження санкцій проти Росії в липні.

28 квітня депутати нижньої палати парламенту Франції – Національної асамблеї – схвалили резолюцію, що закликає уряд країни виступити проти санкцій щодо Росії.

Санкції проти Росії вводилися США, Євросоюзом та деякими іншими країнами (Австралією, Японією, Канадою, Норвегією і так далі) в декілька етапів у 2014 році. Після анексії Криму США і ЄС ввели персональні санкції проти політиків та інших громадян Росії і України, які відповідальні за підрив територіальної цілісності України. Санкції більш високого рівня - економічні, були введені влітку 2014 року (ряд економічних санкцій США ввели ще навесні), після агресії Росії на сході України, в Донбасі.

Наприкінці грудня 2015 року Мінфін США посилив санкції, раніше введені проти громадян і юридичних осіб, причому, не тільки російських. Крім того, Мінфін ввів секторальні санкції проти значно ширшого переліку компаній.