UA / RU
Підтримати ZN.ua

Число біженців із Сирії досягло двох мільйонів осіб

За час кривавого протистояння урядових військ і повстанців у Сирії країну покинули два мільйони осіб, а ще 5 млн були змушені залишити свої будинки. Близько половини біженців - діти.

Число біженців, що покинули Сирію з початку громадянської війни у березні 2011 року, перевищило 2 млн осіб, повідомило Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

З них понад 700 тисяч знаходяться у сусідньому Лівані, постійно зростає кількість біженців в інших сусідніх з Сирією країнах. При цьому ще близько 5 мільйонів осіб, хоча і залишилися в країні, стали внутрішніми переселенцями, облишивши свої домівки.

В повідомленні управління ООН йдеться, що "криваву Сирію покидають жінки, діти, чоловіки, які на своїх плечах виносять тільки одяг".

"Події у Сирії стали величезною трагедією нашого століття - ганебною катастрофою у сучасній історії. Якщо ситуація не стабілізується, то число біженців тільки продовжить зростати", - заявив комісар ООН у справах біженців.

При цьому близько половини біженців складають діти, причому три чверті з них - у віці до 11 років.

Нинішня криза з біженцями, як зазначається у коментарях ЗМІ, є найсерйознішою за 20 років після геноциду 1994 року в Руанді.

Нагадаємо, за даними ООН, за час війни у Сирії загинули близько 100 тисяч осіб, з них - близько 7 тисяч дітей. Після хімічної атаки у передмісті Дамаска, жертвами якої, за інформацією американської розвідки, стали понад 1400 осіб, західні країни заговорили про можливе завдання удару по Сирії.

Президент США Барак Обама дав чітко зрозуміти, що сирійський президент Башар Асад повинен бути покараний за "звірячу і жахливу" атаку із застосуванням отруйних речовин, і виніс питання військової операції проти Сирії на схвалення конгресу. Чи підтримають його американські парламентарії, поки незрозуміло. Раніше британський парламент відхилив подібну пропозицію прем'єра Девіда Кемерона. Втручатися у сирійський конфлікт без санкції РБ ООН чи НАТО не стане і Німеччина. У той же час, висловили готовність стати союзниками США в цій операції Франція і Туреччина.

Офіційний Дамаск наполягає, що атака була провокацією з боку бойовиків опозиції. Інспектори ООН повинні подати свої висновки протягом двох тижнів. !zn

Читайте також:

МЗС рекомендує українцям терміново покинути Сирію

Путін попросив Обаму, як нобелівського лауреата, подумати про майбутніх жертв у Сирії

НАТО відмовилося втручатися у сирійський конфлікт: Це справа окремих країн

В очікуванні удару США по Сирії: сторони мобілізують сили