UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїльтяни хочуть угоди про припинення вогню в Газі, але також підтримують розширення війни з "Хезболлою" — Bloomberg

Підтримка Нетаньягу зростає, але війни непередбачувані й рідко закінчуються так, як очікувалося.

Переважна більшість ізраїльтян каже, що хоче укласти угоду про припинення вогню, щоб повернути живими заручників, які залишилися в Газі. Більшість також кажуть, що вони незадоволені урядом, а їхній прем'єр-міністр продовжує війну з особистих причин. Отже, оскільки Ізраїлю та ХАМАС не вдалося домовитися про припинення вогню, а ризик нової війни — з "Хезболлою" в Лівані — здається ближчим, ніж будь-коли, можна припустити, що у Беньяміна Нетаньягу виникнуть політичні проблеми. Але це далеко не так, пише Марк Чемпіон, оглядач Bloomberg Opinion, який висвітлює події в Європі, Росії та на Близькому Сході. 

Згідно з опитуванням, проведеним ізраїльським агентством Lazar, рейтинг популярності Нетаньяху знову зростає цього місяця, обігнавши рейтинг лідера опозиції Бенні Ганца. А коли Ізраїльський інститут демократії запитав, чи хочуть люди, щоб їхня країна розширила війну проти "Хезболли" в Лівані, то відповідь була переважно "так".

Читайте також: Зрив угоди про припинення вогню в Газі може спровокувати Іран на атаку проти Ізраїля — The Hill

На думку оглядача, відкриття Ізраїлем другого фронту за власним бажанням призведе до непередбачуваної ескалації, яка, ймовірно, втягне в себе Іран, США і, можливо, інші країни, жодна з яких від цього не виграє. Проте в Ізраїлі існує значна частина громадськості, яка вважає, що зараз саме той час, коли слід розпочати протистояння з Іраном і його маріонетками.

Навряд чи це зміниться після того, як у вранці 25 серпня відбувся масований ракетний обстріл "Хезболли", за яким послідували заяви обох сторін про те, що вони поки що не мають наміру йти на подальшу ескалацію.

Читайте також: Відповідь Ізраїлю за вбивсто лідера ХАМАСу може "зайняти багато часу" — речник КВІР

"Насправді, для деяких ізраїльтян саме небажання Ірану і "Хезболли" починати війну зараз означає, що Ізраїль повинен це зробити, оскільки це означає, що інша сторона явно не готова", — вважає Аві Меламед, колишній співробітник ізраїльської служби безпеки.

Про те, чи почнеться військове протистояння між Іраном та Ізраїлем, зважаючи на останні події, пише Ігор Семиволос у статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?".