UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи допоможе досвід боротьби з COVID-19 уникнути нових пандемій — The Guardian

Згідно з прогнозами вчених, людство буде зіштовхуватися з надзвичайною ситуацією у галузі охорони здоров'я принаймні раз на п'ять років.

Людство зараз знаходиться на роздоріжжі. Світ ще не впорався з наслідками першої хвилі пандемії коронавірусу, але друга хвиля COVID-19 вже починає набирати обертів. Саме тому світ має зробити вибір: вирішити проблему пандемії поспіхом «тут і зараз», чи спробувати зупинити пандемію, одночасно убезпечивши себе від подібних проблем у майбутньому, пише британська газета The Guardian.

Неконтрольована ситуація з коронавірусом повинна допомогти світу підготуватися до потенційної нової пандемії. Пандемія COVID-19 - це не перша і не остання надзвичайна ситуація, з якою зіштовхнувся світ.

Згідно з прогнозами вчених, відтепер людство буде зіштовхуватися з пандемією або надзвичайною ситуацією у галузі охорони здоров'я принаймні раз на п'ять років, і це ще досить оптимістичний сценарій, адже реальність може бути набагато гіршою.

Враховуючи це, світ має вчитися на власних помилках. Для того, щоб в майбутньому не сталося колапсу в сфері охорони здоров’я, на нові інфекційні загрози треба реагувати швидко, щоб запобігти перетворенню невідомої хвороби на епідемію чи пандемію. Також, потрібно приділяти увагу економічній та соціальній нерівності, та «нерівності у доступі до охорони здоров’я».

Але чи зможе світ це реалізувати? Враховуючи людський досвід, можна сказати, що відповідь складається з двох частин: країни повинні фіксувати інформацію і ділитися отриманими уроками, щоб більше не повторювати помилок.

Зараз досить позитивним моментом є те, що світове медичне співтовариство мобілізувало власні сили та фактично об’єдналося у пошуках вакцини та способів лікування коронавірусу. Ці зусилля є надзвичайно важливими зараз.

Але, окрім пошуку шляху виходу з нинішньої кризи, думки людства повинні звернутися до того, що можна зробити, щоб уникнути подібних ситуацій в майбутньому, яку підготовку ми могли б зробити п’ять років тому, яка б краще захистила нас від цього спалаху, як можна використати сьогоднішній досвід завтра.

Для того, щоб не програти боротьбу з новою потенційної пандемією, готовність вимагає участі людей з різних сфер: економісти, вчені, експерти з питань даних – потрібні рішення можуть надходити від кого завгодно і де завгодно.

Тож необхідно сприяти глибоким інноваціям шляхом новаторської співпраці в усьому суспільстві та між секторами.

Використання потужності різноманітних аналітичних даних забезпечить краще прогнозування та запобігання спалахів можливих хвороб у майбутньому та пом’якшення економічних та соціальних наслідків після надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я.

Людство має всі засоби для того, щоб забезпечити уникнення повторення пандемії, подібної до COVID-19. Світові лідери повинні почати мислити «нестандартно» та прогнозувати майбутнє зараз, резюмує газета.

Читайте також: Пандемія коронавірусу «вбиває» гарні манери — Bloomberg

Раніше повідомлялося, що компанія з Німеччини вже тестує вакцину від COVID-19 на людях.