UA / RU
Підтримати ZN.ua

Час прийняття рішення щодо Гази для Нетаньягу швидко наближається — Bloomberg

Відмова прем'єра Ізраїлю формулювати план "на наступний день" стає все більш неприйнятною.

Великим питанням щодо війни Ізраїлю в Газі завжди було те, чи мав Беньямін Нетаньягу намір допустити політичне врегулювання для припинення бойових дій — таке, на якому наполягала адміністрація США і якого зараз вимагає Рада Безпеки ООН. Можливо, незабаром з'явиться більше розуміння.

Певною мірою це пов'язано з тим, що в неділю 19 червня Нетаньягу розпустив свій військовий кабінет — крок, який навряд чи матиме суттєвий вплив. Проте зникнення органу, створеного спеціально для того, щоб втягнути його головного політичного суперника, Бенні Ганца, в проведення операції, гарантує, що відтепер відповідальність буде покладена на прем'єр-міністра і його уряд, чесно і прозоро, повідомляє Марк Чемпіон, колумніст Bloomberg Opinion, який висвітлює події в Європі, Росії та на Близькому Сході. 

Ганц пішов у відставку з військового кабінету минулого тижня саме тому, що йому увірвався терпець через відмову Нетаньягу займатися плануванням "на наступний день" щодо війни в Газі, а це означає, що його відставка була скоріше симптомом тупикової ситуації, ніж передвісником змін. 

Читайте також: ХАМАС вимагає змінити план Байдена про припинення вогню в Газі

Останніми днями генерали й речники Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛу) робили суперечливі заяви про перебіг війни. 17 червня вони заявили, що два з чотирьох батальйонів ХАМАС у Рафаху, що залишилися, були фактично знищені з моменту початку наступу 6 травня: щонайменше 550 їхніх бойовиків було вбито, близько 200 тунелів і шахт зруйновано, і до 70% території провінції Рафах тепер під контролем Ізраїлю. Вони також вважають, що розгром двох інших батальйонів може зайняти лише кілька тижнів.

Водночас ізраїльські генерали попереджають, що війна в Газі триватиме щонайменше до кінця року, якщо не довше. Так що ж це? Аві Меламед, колишній офіцер ізраїльської розвідки зазначає, що операція в Рафаху — це дійсно остання частина першої "гарячої" фази війни. Друга складатиметься з того, що ЦАХАЛ здійснюватиме конкретні вторгнення, спрямовані на зачистку позицій ХАМАСу, коли в цьому виникне необхідність.

Все це має військовий сенс, оскільки ЦАХАЛ добре знає, що заявлена урядом мета — знищити ХАМАС як бойову і керівну силу — недосяжна на полі бою. Без ширшої стратегії маргіналізації угруповання це також є шляхом до вічної війни й окупації.

Читайте також: Гуттереш закликав Ізраїль та ХАМАС погодити перемирʼя

"Тим часом, критики Нетаньягу вважають, що він ніколи не мав ані найменшого наміру укладати угоду, яка зараз лежить на столі, тому що його уряд розвалився б, коли з нього вийшли б ультранаціоналістичні партії-члени. Тоді на нього чекала б не лише публічна розплата за прорахунки у сфері безпеки 7 жовтня, які дозволили ХАМАСу здійснити найстрашніший напад на євреїв з часів Голокосту, але й судовий процес за звинуваченнями у шахрайстві та можливе тюремне ув'язнення. Отже, затягування конфлікту працює і на нього", — вважає колумніст.

Прем'єр-міністр стверджує, що він робить те, що є найкращим для Ізраїлю, і не варто помилятися, що його наполягання на знищенні ХАМАС користується широкою підтримкою громадськості. Водночас він не заперечує щодо посередництва США в укладенні угоди про припинення вогню, підтримавши останню пропозицію, але заявивши, що Ізраїль залишає за собою право повернутися до війни.

Ця невизначеність не повинна тривати довго. Протести всередині Ізраїлю з вимогою до Нетаньягу звільнити всіх заручників, що залишилися, і призначити дострокові вибори стають дедалі масштабнішими. За межами Ізраїлю також зростає негативне ставлення до великої кількості смертей і страждань цивільних палестинців.

Читайте також: Білий дім відмовився повідомити, чи зустрінеться Байден із Нетаньягу в США

Як написала у своїй нещодавній статті професор безпеки й технологій Карнегі-Меллона Одрі Курт Кронін, дуже мало терористичних організацій ліквідовано лише за допомогою військової сили. Досягнення цього у випадку з ХАМАСом потребуватиме часу, міжнародної допомоги й набагато ширшої стратегії. Це також буде надзвичайно складно, але це матиме більше шансів на успіх, ніж нинішній політичний вакуум.

"Якщо Ізраїль дійсно хоче позбутися ХАМАСу, Нетаньяху повинен відверто заявити про свої наміри щодо майбутнього Гази. Він також повинен відмовитися від стратегії, орієнтованої лише на війну, яка послабила військову міць терористичної організації, що загрожує набагато більшими стратегічними втратами для Ізраїлю", — пише колумніст.

Раніше ми повідомляли, що й ХАМАС й Ізраїль мають зазнати поразки в Газі. Тільки в такому випадку війна може завершитись тривалим миром.