UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британський суд постановив відкласти екстрадицію засновника WikiLeaks Ассанжа до США 

Штати хочуть притягнути Ассанжа до відповідальності після резонансного оприлюднення WikiLeaks секретних американських документів.

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж може продовжити боротьбу проти екстрадиції до США. У вівторок, 26 березня, Високий суд Лондона постановив, що Ассанжу слід дозволити подати апеляцію, якщо Штати не пообіцяють, що йому не загрожує смертна кара, повідомляє Reuters.

Читайте також: Засуджений Джуліан Ассанж отримав дозвіл одружитися зі своєю нареченою Стеллою Моріс у в'язниці

Прокуратура США хоче притягнути 52-річного Ассанжа до відповідальності після резонансного оприлюднення WikiLeaks конфіденційних американських військових документів.

У лютому минулого року адвокати Ассанжа звернулися до суду з проханням дозволити їм оскаржити дозвіл Великої Британії на екстрадицію. За словами суддів, у нього є реальна перспектива успішно оскаржити екстрадицію з низки підстав.

У своєму письмовому рішенні суд зазначив, що Ассанж, ймовірно, не зможе покладатися на право на свободу слова, передбачене першою поправкою до американської Конституції, оскільки він не є громадянином США, і пізніше йому можуть бути пред'явлені звинувачення у скоєнні злочину, який передбачає смертну кару.

“Британські міністри мали чітке законодавче зобов'язання не видавати наказ про екстрадицію заявника, якщо він може бути засуджений до смертної кари за відповідний злочин”, - заявили судді.

Якщо ці запевнення не будуть надані, Ассанж отримає дозвіл на подачу апеляції. Наступне слухання призначено на 20 травня.

Читайте також: П'ять провідних світових видань вимагають зняти звинувачення із засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа

Ассанжу висунуто звинувачення в США у зв'язку з публікацією WikiLeaks у 2010 році 500 тисяч секретних файлів, у яких, зокрема, детально описуються аспекти військових кампаній в Афганістані та Іраку. Йому загрожує 175 років ув'язнення. Штати заявляють, що публікації WikiLeaks поставили під загрозу життя американських агентів і злочинним діям Ассанжа немає виправдання. Прихильники засновника WikiLeaks називають його героєм-борцем проти істеблішменту, якого переслідують.