UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британський орган із контролю за дотриманням санкцій не виписав жодного штрафу за ухилення від обмежень, пов'язаних з Росією — Politico

Санкції проти Росії продовжують запроваджувати, навіть якщо немає ніякого примусу до їхнього виконання.

Безпрецедентна війна на Заході мала б стати нагодою для британського наглядового органу за санкціями активізувати свою роботу. Але коли минулого місяця з'ясувалося, що регулятор не наклав жодного штрафу на росіян, які обходили санкції з моменту незаконного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, мало хто здивувався.

Критики побоюються, що Управління з імплементації фінансових санкцій (OFSI) стало уособленням підходу Великої Британії до покарання Росії за її війну: лише на словах. У лютому, з нагоди другої річниці російського вторгнення, Британія оголосила про запровадження 50 нових санкцій, щоб "послабити арсенал і військову машину Путіна". Але санкції мають незначний вплив, якщо вони не впроваджуються на практиці, повідомляє Politico.

OFSI, що входить до складу Міністерства фінансів, є головним органом, відповідальним за виконання санкцій. Він був створений у 2016 році, після того, як Британія вийшла з ЄС і потребувала власного органу з виконання санкцій. Його функції полягають у "швидкому виявленні, реагуванні та усуненні порушень фінансових санкцій".

Читайте також: Експорт британських компаній зміцнює російську військову машину в Україні — Sky News

Проте з моменту вторгнення Владіміра Путіна в Україну у 2022 році OFSI не виписало жодного штрафу за ухилення від санкцій, пов'язаних з Росією. Експерти кажуть, що це навряд чи пов'язано з тим, що жодна російська фізична особа не порушила санкції, або навіть з тим, що британські компанії не порушили санкції.

"Уряд не продемонстрував справжнього політичного бажання забезпечити виконання того, що є потенційно злочинним порушенням санкцій", — вважає Гелен Тейлор, старший науковий співробітник організації Spotlight on Corruption.

Тепер депутати хочуть щось робити з недотриманням санкцій. Впливовий парламентський комітет з питань фінансів розслідує, чи працюють санкції проти Росії, приділяючи особливу увагу ефективності роботи Служби з питань фінансової розвідки.

Але санкції продовжують запроваджувати, навіть якщо немає ніякого примусу до їхнього виконання. У п'ятницю 17 травня Міністерство закордонних справ Великобританії оголосило про пакет санкцій проти Росії та Північної Кореї, спрямованих проти "торгівлі зброєю в обмін на нафту" між двома країнами, яка надає Путіну більше зброї для його війни в Україні. 

Читайте також: У британському уряді заперечують, що заохочували Трампа мирною угодою між Росією та Україною

Нагадаємо, що газета The Times повідомляла, що Велика Британія все ще заробляє на військовій машині Путіна. До Росії досі потрапляють не лише розкішні автомобілі, але й санкційні елементи, які використовуються в ракетах.