UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія готується до платинового ювілею правління Єлизавети ІІ — The Economist

Урочистості будуть виглядати абсурдно, але королева уособлює наступність та консенсус у британському суспільстві.  

Єлизавета II вперше виконала свій королівський обов'язок у 1942 році, коли вона перевіряла гренадерську гвардію у Віндзорському замку. За цим було більше 21 тисяч перерізань стрічок і відкриттів меморіальних дощок, а також понад 300 тисяч вітальних телеграм, відправлених підданим. З 2 по 5 червня Великобританія відзначає ще одну віху в житті королеви Єлизавети II: платиновий ювілей, присвячений її 70-річчю на престолі, пише The Economist.

Багато чого з того, що розгортатиметься протягом чотириденного фестивалю, об'єктивно смішне. Люди у великих капелюхах роз'їжджатимуть на конях. На обіді у Віндзорі буде спроба встановити заповітний рекорд найдовшого обіднього столу у світі. Закон великих чисел припускає, що хтось загине у чудернацькому нещасному випадку на тему ювілею — можливо, подавиться шотландським яйцем або буде задушений вівсянко. Але незважаючи на дивності, ювілей зовсім не кумедна дрібниця (на відміну від офіційного платинового пудингу, який подаватиме гостям у Віндзорі).

Уолтер Беджхот, редактор, який працював The Economist у XIX столітті, розділив британську конституцію на дві частини: гідну та ефективну. Ювілей — а точніше жінка в його серці — покаже, що монарх, зразок гідної держави, виконує свою частину угоди. Це особливо важливо, коли уряд, далеко не ефективний, поглинений скандалами і самоаналізом. Достоїнства, які уособлює королева, спадкоємність та злагода, чималі якості у сучасній Британії.

За своєю природою ювілей є наступністю. 70-річне правління – безпрецедентний випадок для англійського монарха. Королева змінила 14 прем'єр-міністрів і незабаром може зустріти свого 15-го. Вона зустрічалася з чотирма папами та 13 американськими президентами; тільки Ліндон Джонсон не торкнувся її білих рукавичок. Вона була ниткою, що пронизує життя мільйонів британців, 87% з яких не знали іншого глави держави. Спадкова монархія сконструйована так, щоб пережити смерть самого монарха: 96-річна королева вже передає частину своїх обов'язків принцу Чарльзу. Але її особисте довголіття символізувало сталість держави, навіть коли інші інституції дають збої.

Що ж до консенсусу, він полягає у схваленні, яким користується королева. Вісім із десяти британців позитивно про неї відгукуються; люди різного віку ставляться до неї прихильно. Така широка згода у Британії зустрічається досить рідко в будь-якому іншому питанні. Більшість людей, як і раніше, дистанціюють себе від політичних переваг, ніж вважає себе вірними прихильниками будь-якої політичної партії.

Політики намагаються зіграти на суспільно-важливих питаннях, щоб активізувати своїх прихильників, і державні символи не є винятком. Уряд свідчить про гордість за прапор. І закликає використати символ корони на пивних склянках, як знак звільнення від тиранії ЄС (що насправді не є так). Політики обмірковують повернення імперських мірних, безсумнівно сподіваючись, що думка про відкриття Instapound на їхньому телефоні викличе запал серед прихильників. Королева виходить за рамки такої нісенітниці: вона є фігурою що об'єднує у більш роз'єднаній країні.

Читайте також: Британія попросила США схвалити поставки дальнобійних РСЗВ в Україну — Politico

Так було завжди. Жорсткість королеви зіграла не на її користь після загибелі принцеси Діани в автокатастрофі в Парижі 1997 року. Однак консенсус на її користь тепер походить з тих же старомодних чеснот обов'язку і самоконтролю.

Беджхот вважав, що обмежені повноваження королівської сім'ї були джерелом конституційної сили: вона «підсолоджує політику своєчасним додаванням приємних та гарних подій». «Дрібниці життя», про які він писав, будуть повністю продемонстровані в ці вихідні в нескінченних драмах, що крутяться навколо дітей та онуків королеви. Суворий погляд Єлизавети, як шифр на дамській сумочці. Але вона зберегла свій куточок британської держави, гідний святкування в умах мільйонів. Хоч би яким був ваш погляд на монархію, це досягнення.

Раніше повідомлялося про те, що королева Великобританії внесла велику пожертву у фонд допомоги українським біженцям. Королівська родина Великої Британії висловлює свою підтримку Україні.