UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія буде змушена підписати торговельну угоду на умовах ЄС — FT

«Асиметрія влади» ставить Велику Британію у невигідне становище в переговорах.

Подовження торговельних переговорів між ЄС та Великою Британією не повинно бути несподіванкою. Попри всі вихваляння британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона щодо "потужного процвітання", Джонсон знає, що Brexit "без торговельної угоди" буде згубним для країни. ЄС також постраждає, але не настільки сильно. Тому, торговельна угода, швидше за все, буде укладена, якщо не зараз, то пізніше, пише Financial Times.

Коли угода буде досягнута, вона відповідатиме європейським умовам. ЄС, безсумнівно, піде на деякі поступки в галузі риболовлі в останню хвилину. Але Британії доведеться погодитися на центральну вимогу ЄС, яка полягає в тому, що повинні існувати правила "рівних умов" - гарантуючи, що країна не зможе порушувати правила ЄС щодо конкуренції на ринку.

Причиною того, що угода буде укладена на умовах ЄС, є тією ж причиною, яка пояснює, чому весь процес Brexit був настільки болісним для Великої Британії - фундаментальна асиметрія впливу між двома сторонами. Британія направляє 43% свого експорту до ЄС; Німеччина, Франція та Італія спрямовують близько 6 відсотків свого експорту до Великої Британії. Населення Британії становить майже 67 мільйонів; ЄС – 447 млн. Навіть без Сполученого Королівства ЄС має єдиний ринок, подібний за розмірами до ринків США чи Китаю.

Джонсон наполягає на тому, що Велика Британія та ЄС є "суверенними рівними". Але, поки Європейський союз зберігає свою єдність, блок має більший вплив. І саме це мало значення в торговельних переговорах. Ось чому Велика Британія пішла на низку болісних поступок за останні чотири роки, зокрема, погодившись на окремий статус для Північної Ірландії.

Британці завжди наполягали на тому, що існує безпрограшна угода, яку Брюссель та Лондон повинні з радістю прийняти. Але вони не врахували те, як ЄС бачить власні інтереси. Цілісність та привабливість єдиного європейського ринку є найважливішим стратегічним активом ЄС. Брюссель твердо вирішив не підривати цю силу.

Європейці також повинні були продемонструвати євроскептичним силам у своїх країнах, що вихід з ЄС є поганою ідеєю. Тож лідери блоку не надто підтримують думку, що Brexit може мати вигідний результат.

Після того, як європейці вирішили, що не в їхніх інтересах надати Великій Британії легкий доступ до єдиного ринку, який Джонсон обіцяв виборцям, баланс сили став вирішальним.

Чому Велика Британія допустила цю помилку? Частково тому, що британські євроскептики повірили в те, що ЄС користується значним сальдо в торгівлі з Британією. Вони забули, що у світовому масштабі Сполучене Королівство є лише одним із багатьох ринків.

Протягом десятиліть переконання, що ЄС перебуває на шляху розпаду, було основним елементом британського євроскептичного дискурсу.

«Брекзитери» вдалися до скарги на те, що ЄС поводиться з Британією несправедливо. Але студенти міжнародних відносин та торговельних переговорів могли б їм вказати, що покладання на доброту інших країн не є надійною стратегією. Нації, включно з Британією, спочатку дбають про власні інтереси. До того ж, адміністрація нового президента США Джо Байдена не допоможе Великій Британії в конфронтації з ЄС. Відмова від торговельної угоди після Brexit призведе до невигідної ізоляції країни. Ось чому угода, навіть на умовах ЄС, є найімовірнішим результатом, резюмує видання.