UA / RU
Підтримати ZN.ua

Brexit: Британія остаточно вийшла зі складу ЄС

О 23-00 31 грудня дія перехідного періоду завершилася - з цього моменту почали діяти нові правила відносин між сторонами.

Велика Британія за годину до Нового року остаточно вийшла з єдиного ринку ЄС та покинула членство у Європейському Союзі. З часів референдуму про Brexit минуло чотири з половиною роки, тоді більшість громадян країни підтримали вихід з Євросоюзу, пише BBC.

Велика Британія перестала бути членом Євросоюзу ще з 31 січня 2020 року, але протягом перехідного періоду країна залишалася в межах єдиного ринку ЄС. Протягом цього періоду лідери повинні були домовитися про нові умови відносин.

Переговори про нову торговельну угоду затягнулися, адже сторони мали різні погляди. Найбільше дискусій викликали питання риболовлі та регулювання конкуренції.

Однак, 24 грудня, до "дедлайну", лідерам все ж вдалося досягти згоди, а 30 вересня у Британії схвалили новий договір. Євросоюз погодив "тимчасове застосування" угоди з 1 січня.

О 23-00 31 грудня дія перехідного періоду завершилася - з цього моменту почали діяти нові правила відносин між сторонами.

Читайте також: Велика Британія офіційно схвалила вакцину AstraZeneca

У грудні ЄС і Британія погодили умови торговельної угоди. До 28 лютого воно застосовуватиметься в тимчасовому режимі. До кінця перехідного режиму угоду має схвалити Європарламент.

ZN.UA розібралося з умовами угоди і з тим, що буде з безвізовим режимом і умовами роботи в ЄС і Британії після Brexit.

Як відіб'ється Brexit на житті громадян Сполученого Королівства, читайте в матеріалі Олексія Коваля "Британці готуються до гіршого".