UA / RU
Підтримати ZN.ua

Брат вбитої "поліцією моралі" Махси Аміні отримав притулок у Франції

У вересні інформація про смерть цієї курдської жінки облетіла всі світові медіа. Поліція затримала її за порушення ісламського дрес-коду. За словами свідків, дівчину побили в автозаку, після чого вона впала в кому.

Віза, надана Францією двоюрідному брату Махси Аміні, 22-річної курдської жінки, яка загинула чотири місяці тому в Ірані після арешту "поліцією моралі", свідчить про те, що Париж "зайняв позицію" з цього питання, оцінює France Info.

Читайте також: Поліція моралі: в Ірані після арешту померла курдська жінка, що порушила закон щодо хіджабу

 У вересні інформація про смерть згаданої курдки облетіла всі світові медіа. Повідомлялось, що іранська поліція затримала її за порушення ісламського дрес-коду. За словами свідків, дівчину побили в автозаку, де вона перебувала разом із іншими затриманими. Після цього вона, згідно з цими повідомленнями, впала в кому.

Читайте також: Праві сили Європи палять Коран: до чого тут конфлікт Туреччини та Швеції щодо вступу в НАТО

34-річний брат Аміні Ерфан Мортезая до того перебував в Іраку, цієї суботи прибув на французьку землю.  У вересні він скаржився на погрози через критику режиму, який толерує діяльність вищезгаданої поліції.

Напередодні він повідомив про погрози викраденням і вбивством на свою адресу у своєму акаунті в Instagram. Цим він пояснює, чому йому довелося залишити Курдистан (Іракський). 

Читайте також: У передмісті Парижа емігрант обезголовив шкільного вчителя через карикатури Charlie Hebdo

Науковий співробітник Iris і спеціаліст із Близького Сходу Девід Рігуле-Роз констатує, що смерть Аміні відкрила двері для народного гніву, молоді курди знають, що якщо цей режим впаде, на них чекає краще життя.

Читайте також: Угруповання «Ісламська держава» застосувало хімічну зброю під час халіфату в Іраку – ООН зібрала докази

Не перекреслюючи факту трагічності загибелі молодої дівчини, рішення про притулок для її брата є очевидною реалізацією політики мультикультуралізму в Європі, яка, без сумніву, має і чимало згубних сторін. 

Відносини між Заходом та Іраном перебувають у стадії загострення

Рігуле-Роз, у якого видання взяло коментар, певною мірою пов'язує виконання Парижем прохання про притулок з напруженістю у відносинах із Тегераном:

"Щодо відносин між Францією та Іраном існує незаперечне загострення, ми можемо навіть сказати, що відносини між країнами загалом стали жахливими. Це на тлі ядерної тупикової ситуації Ірану. Усе це є джерелом додаткової напруги".

Читайте також: Франція та Італія передадуть системи ППО SAMP/T-MAMBA навесні