UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики ІДІЛ почали активно освоювати кіберпростір – ООН

Терористи розширюють діяльність в інших країнах світу і вишукують нові джерела доходів.

Зазнавши військові поразки і позбувшись багатьох джерел доходів, бойовики угрупування ІДІЛ розширюють діяльність в інших країнах світу, вишукують нові джерела поповнення своєї скарбниці і все більш активно "освоюють" кіберпростір, сказано в доповіді Генерального секретаря ООН Раді безпеки ООН, яку представив заступник генсека з політичних питань Джеффрі Фелтман.

Як повідомляє Центр новин ООН, у доповіді сказано, що намагаючись компенсувати втрату надходжень від торгівлі нафтою, бійці ІДІЛ активізували "оподаткування"/вимагання, що, за деякими оцінками, приносить їм дохід у 30 млн. дол. США на місяць. Також повідомляється, що ІДІЛ все більш активно і професійно освоює кіберпростір. Потенційні новобранці все частіше отримують від вербувальників ІДІЛ вказівки користуватися закритими форумами і системами шифрованих повідомлень.

Наголошується, що спецслужби, маючі навіть самі передові технології, не можуть розшифрувати листування терористів, які користуються каналами "темного інтернету" або кодованої зв'язку.

У своїй доповіді Генеральний секретар ООН попередив членів Радбезу про зростання безчинств ІДІЛ в Ємені, Південно-Східної Азії і Східній Африці.

"Керівництво ІДІЛ зберігає пильний інтерес до Ємену. Воно відслідковує хід операцій на місцях і дає керівні вказівки та інструкції своїм бойовикам, що діють в країні", - зазначив Пан Гі Мун.

Читайте також: Ердоган анонсував штурм столиці ІДІЛ військами Туреччини і США

Раніше повідомлялося, що бойовики ІДІЛ втратили контроль над нафтовими родовищами в Іраці.

Також стало відомо, що сили міжнародної коаліції знищили нафтову інфраструктуру ІДІЛ в районі міст Абу-Камаль і Дей-ез-Зор в Сирії. Так за даними Пентагону, двома ударами було знищено сім нафтових автоцистерн. Біля міста Дейр-ез-Зор нанесено п'ять ударів, якими знищено сім нафтових свердловин ІДІЛ та пошкоджено два шляхи поставок.

Раніше повідомлялося, що основним джерелом фінансування ІДІЛ була торгівля нафтою, видобутою на захоплених ІД територіях.