UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боррель назвав справжню мету Путіна

Захоплення України – це не пряма мета Росії.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Росія має намір поламати всю систему безпеки Європи.

Про це він заявив на заході, організованому посольством Франції у США, трансляція якого велася у Twitter Європейської служби зовнішніх зв'язків.

"Росія прагне тиснути на Україну, щоб сісти за стіл переговорів про систему безпеки в Європі, яка зараз поставлена під сумнів", - заявив дипломат.

Розширення НАТО також непокоїть Росію.

"У них є занепокоєння з безпеки, включаючи розширення НАТО. Ми повинні враховувати їхні занепокоєння з безпеки та говорити про них", - сказав Боррель США.

Читайте також: Путін недооцінює масштаби наслідків вторгнення в Україну — FT

Він привітав візит президента Франції Емманюеля Макрона до Москви та його переговори з Путіним.

"Для Росії важлива не Україна. Для Росії важлива архітектура безпеки в Європі. Архітектура, яку поставили під сумнів. Вони мають побоювання у сфері безпеки, і вони хочуть говорити про них", - пояснив Боррель.

Москва, на думку дипломата, тисне на Київ, щоб з'явився привід "сісти та обговорити те, що для неї важливо".

"Я б не сказав, що ми стоїмо на порозі повномасштабної війни на кшталт Другої світової. Не думаю, що Росія вторгнеться в Україну - як Гітлер вдерся до Радянського Союзу 1941-го", - заявив Боррель у відповідь на прохання прокоментувати сьогоднішню ситуацію.

Також він назвав цю ситуацію "найбільш критичним моментом з часів холодної війни".

Росія почала стягувати війська до кордонів з Україною навесні минулого року. Москва розглядає стотисячну армію біля меж суверенної держави як ефективний інструмент шантажу Заходу та тиску на Київ. Союзники розглядають різні сценарії розвитку подій, включаючи повномасштабне вторгнення Росії та насадження в Україні маріонеткового уряду.

Про те, як Вашингтон, діючи на межі фолу, захищає суверенітет нашої країни, читайте у статті Сергія Корсунського "Загроза вторгнення Росії: цей тайм виграли США та Україна".