UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бомбардувальники Ту-160 і Ту-22М3 із "заготовок" СРСР: Москва хоче скористатися старими запасами

Кількість літаків, готових до бойових вильотів, суттєво менша, ніж заявлено "на папері". Деталі від Defense Express.

Наприкінці 2022 року  російська "Объединенная авиастроительная корпорация" оголосила про завершення виготовлення модернізованих бомбардувальників Ту-160М. У подальшому мають відбутися випробування і передбачені в таких випадках польоти після викатки, але цього не відбулось.

Читайте також: Слідом за «Енгельсом»: з російської авіабази «Дягілєво» зникли до 10 бомбардувальників

В українському Defense Express пояснюють:

“Специфіка ситуації в тому, що перший із цих двох Ту-160М - стройовий бомбардувальник зі складу "ВКС РФ", а от другий - виготовлений із комплектуючих, що залишились ще з часів СРСР. За 2022 рік рашистська ОАК прозвітувала про передачу вже двох Ту-160, виготовлених із радянських "заготовок" (перший здійнявся у повітря ще у січні 2022 року). На позначення такого специфічного процесу росіяни вже вигадали слово в рамках свого "новоязу" - "воспроизводство"”.

Читайте також: ПС: Росіяни після вибухів на аеродромах можуть перемістити звідти бомбардувальники дальньої дії

Кремль сподівається збільшити флот своєї стратегічної авіації. Але так як проект по розробці перспективного бомбардувальника під індексом "ПАК ДА" по суті провалився, Міноборони РФ вирішило обрати Ту-160М як "простіший" для реалізації варіант. Тим більш, що в проміжку до 1994 року російські ВПС отримали із Казанского авіазаводу шість бомбардувальників цього типу, у 2000-х роках - ще два. І так Кремлю може здаватись, що сучасна Росія цілком здатна і далі виготовляти такі літаки.

Але нюанс в тому, що зараз росіянам потрібно буквально "з нуля" відновити весь ланцюжок по виробництву Ту-160.На цьому тлі в РФ й виник варіант використати як "проміжний варіант" добудову бомбардувальників із тих "заготовок", що з часів СРСР досі стоять на заводських стапелях. На яку орієнтовну кількість "бортів" у росіян є "заготовки" - у відкритих джерелах даних нема.

В грудні 2022 року у відкритих джерелах з’явилась вказівка, яка дозволяє стверджувати - росіяни могли почати також добудову шести бомбардувальників Ту-22М3, роботи по яким були призупинені в 1993 році, бо грошей тоді не було. Міноборони РФ та Казанській авіазавод почали перемовини про добудову цих літаків ще в 2021 році. Одразу домовитись заважали два питання - як оцінювати вартість літаків, і де взяти двигуни до них.

Читайте також: Мінімум з часів розвалу СРСР: експорт російського газу до Європи стрімко обвалився – Reuters

Сама історія про виробництво бомбардувальників із комплектуючих як мінімум 30-річної давнини може виглядати гротексно. Але самі росіяни можуть вважати це відносно швидким та надійним способом поповнити парк своєї стратегічної авіації, де середній вік "бортів" обчислюється в діапазоні 30-40 років. Особливо за ситуації, де кількість фактично боєготових літаків може обчислюватись на рівні 60% (відповідно до оцінки ГУР МОУ) від заявленого "на папері" показника.