UA / RU
Підтримати ZN.ua

Болгарія заявила, що переговори про відновлення постачання російського газу "неминучі"

Довгостроковий контракт Болгарії з "Газпромом" спливає наприкінці 2022 року.

Міністр енергетики Болгарії у тимчасовому уряді заявив, що балканська країна "неминуче" обговорюватиме відновлення поставок газу з російським "Газпромом", які були зупинені у квітні після того, як попередній уряд пообіцяв забезпечити достатні поставки на зиму, повідомляє Reuters.

Россен Христов не сказав, коли почнуться переговори з російською компанією, але сказав, що вони необхідні для забезпечення країни дешевшим газом. "З огляду на вимоги бізнесу та профспілок, насправді переговори з "Газпромом" про відновлення постачання неминучі", — сказав Христов журналістам.

Ця країна Європейського Союзу задовольняла понад 90% своїх потреб у газі за рахунок постачання з Росії до квітня, коли "Газпром" припинив постачання до Болгарії через відмову попереднього уряду платити в рублях.

Христов звинуватив прем'єр-міністра-реформатора Кирила Петкова з попереднього уряду, який впав у червні лише через шість місяців після вступу на посаду, у підриві відносин із Росією через її вторгнення в Україну.

Він сказав, що не чекав легких та швидких переговорів. "Ситуація з "Газпромом" зовсім не райдужна... Нам би зараз довелося до них звертатися. Переговори будуть дуже і дуже важкими", — сказав він журналістам.

Сотні болгар проводили акції протесту проти тимчасового уряду з моменту його приходу до влади 2 серпня, побоюючись, що він зможе відновити постачання російського газу та знову посилити вплив Кремля на економіку.

Посол Росії в Болгарії заявив у неділю, що постачання газу до Болгарії може бути відновлено за наявності політичної волі Софії, наголосивши, що платежі мають проводитися в рублях.

Наразі країна, якій потрібно близько 3 мільярдів кубометрів газу на рік, отримує 1 мільярд кубометрів на рік із Азербайджану, а решту купує на ринку.

Ціни на газ підскочили приблизно на 60% до 300 левів ($153,44) за мегават-годину в серпні.

Бізнес-організації та профспілки заявили, що високі ціни на газ б'ють по промисловості, і закликали уряд шукати способи відновити імпорт російського газу, який буде дешевшим, ніж на відкритому ринку.

За словами Христова, цього тижня Софія розпочинає переговори з Азербайджаном про збільшення азербайджанських поставок, а також обговорить постачання з турецькими газовими трейдерами.

Читайте також: Південноєвропейські держави потайки проводять рекордні закупівлі російської нафти – Bloomberg

Тимчасовий уряд вирішив укласти угоду з американською газовою компанією Cheniere лише на одну партію зрідженого природного газу у жовтні, заявивши, що не може забезпечити слоти на терміналах ЗПГ за доступними цінами для інших шести партій, про які домовився попередній кабінет міністрів.

Раніше повідомлялося про те, що проросійський реванш у Болгарії може стати реальністю. Чи можливий пропутинський реванш у Болгарії покажуть дострокові парламентські вибори 2 жовтня.