UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: Путін починає нову еру поширення ядерної зброї

Якщо хоч хтось думав, що Кремль готовий до мирних переговорів, то російський президент щойно довів протилежне.

Будемо сподіватися, що лідер Китаю Сі Цзіньпін сприйме це неподобство як особисту образу і негайно влаштує своєму «другові» в Москві серйозну розмову. 

Лише кілька днів тому Сі Цзіньпін відвідав президента Росії Владіміра Путіна, щоб обговорити їхню співпрацю, а також відговорити його від ядерної ескалації і підштовхнути до мирного процесу з Києвом. У минулі вихідні Путін вчинив прямо протилежним чином. 

Мабуть, у найбільш підступній зі своїх численних ядерних погроз на адресу України і Заходу, Путін оголосив, що розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі, в сусідній диктатурі і васальній державі, розташованій на захід від нього, - пише Bloomberg. Звідти навіть ракети і літаки з невеликою дальністю польоту зможуть вражати цілі в Україні або Центральній Європі.

Путін, як завжди, лукавить, стверджуючи, що цей крок не порушить зобов'язань Росії за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Його логіка полягає в тому, що він, а не білоруський диктатор Аляксандр Лукашенко, збереже контроль над боєголовками і ракетами, які їх будуть нести. Нібито, все в порядку.

«Насправді ж Путін знову ігнорує - або, можливо, смакує - гірку іронію віроломного шляху, яким він йшов до цього моменту в історії. У так званому Будапештському меморандумі 1994 року і Україна, і Білорусь - а також третя колишня радянська республіка, яка на той час володіла ядерною зброєю, Казахстан - погодилися здати свої атомні арсенали в обмін на гарантії безпеки з боку Москви. Ось вам і російські гарантії безпеки! Сьогодні Путін заявляє, що Україна - це взагалі не держава, і її треба підкорити або знищити. А Білорусь він розглядає як особисту вотчину, призначену для злиття в «Союзну державу», на чолі якої, очевидно, стоятиме Путін», - пише видання.

Читайте також: Юсов: Заява РФ про ядерну зброю в Білорусі — підняття ставок

Урок для тиранів і агресорів - від Північної Кореї до Ірану і не тільки - простий: тільки ядерна зброя може дати їм страховку. Лише ядерна зброя може запропонувати їм захист від ядерного шантажу з боку таких безжальних агресорів, як Путін, і водночас може слугувати інструментом здирництва в їхніх власних арсеналах.

«Так, Путін щойно розпочав нову еру ядерного розповсюдження», - йдеться в статті.

Його ескалація є особливо одіозною, оскільки вона співзвучна з призупиненням минулого місяця дії СНО-III, єдиного договору про контроль над озброєннями, що залишився, який обмежує стратегічні ядерні арсенали Росії і США. 

Як завжди, Путін використовує весь репертуар методів КДБ, які він вивчив на початку своєї кар'єри, спотворюючи реальність для створення наративів, які будуть поширювати росіяни і «корисні ідіоти» в інших країнах. Він вважає, що відправка ядерної зброї до Білорусі є лише пропорційною відповіддю на британські плани надати Україні снаряди, виготовлені зі збідненого урану. Але збіднений уран не може викликати розщеплення, і снаряди, що містять його, це не ядерна зброя.

Путін також намагається поєднати свої плани в Білорусі з давньою американською практикою розміщувати ядерні бомби в країнах-союзниках, таких як Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Італія та Туреччина. Але ці арсенали - якими б цінними вони не були на той час - залишилися з часів Холодної війни. Ані Вашингтон, ані будь-яка інша столиця, що контролює ядерну зброю, не мріяли б розмістити такі боєголовки ближче до Росії в нинішньому стані напруженості.

«Тому Україна має рацію, скликаючи негайне засідання Ради безпеки ООН. Росія посідає місце в ній. Але місце є й в Китаю, який повинен використати свій новий вплив на Путіна, щоб відмовити його від цього божевілля. А ще краще, щоб Сі Цзіньпін підняв слухавку прямо зараз і нагадав Путіну, де закінчується їхня дружба», - радить видання.

Читайте також: The Guardian: Графік Путіна щодо розміщення ядерної зброї в Білорусі викликає сумніви

Білорусам - включно з вищим армійським керівництвом - варто подумати про те, щоб знову виступити проти свого диктатора, щоб не дати Путіну втягнути їх у катастрофу разом з ним. 

Україна і Захід, тим часом, не повинні дозволити Путіну налякати їх до істерики. Російський президент став настільки непередбачуваним і безрозсудним, настільки збожеволів у своєму погляді на світ і власну долю в ньому, що тільки сталева рішучість і спокійна сила можуть утримати його від того, щоб зробити погану ситуацію незмірно гіршою.