UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: Міністр оборони Китаю похвалив Путіна «за сприяння миру в усьому світі»

Видання зауважує, що це досить дивний епізод, зважаючи на те, що вторгнення Росії в Україну спровокувало найбільшу війну в Європі з часів Другої світової війни.

Міністр оборони Китаю Лі Шанфу похвалив Володіміра Путіну за «сприяння миру в усьому світі», підкресливши теплі відносини між двома країнами більш ніж через рік після того, як вторгнення Москви в Україну спровокувало найбільший конфлікт в Європі з часів Другої світової війни.

На відео, розміщеному на платформі китайської компанії NetEase Inc., видно, як Лі Шанфу зачитує заздалегідь підготовлену промову на зустрічі минулої неділі з Путіним і російським міністром оборони Сєргєєм Шойгу, - пише Bloomberg.

Назвавши Путіна «видатним державним лідером», китайський міністр відзначив його «важливий внесок у просування миру і розвитку в усьому світі». Ці коментарі підкреслюють контраст між підходами Китаю і Заходу до лідера Кремля, якого розшукує Міжнародний кримінальний суд за ймовірні воєнні злочини. 

Читайте також: Global Times опублікував своє трактування поїздки міністра оборони Китаю в Росію: "Це традиційний візит"

У вівторок міністри закордонних справ країн G7 засудили російську агресію і пообіцяли продовжувати «підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно»

«Незрозуміло, звідки взялося відео з Лі Шанфу. Ці його слова не були включені в репортажі китайських державних ЗМІ про зустріч в Росії або в офіційне повідомлення Кремля про цю подію», - пише Bloomberg, додаючи, що Міноборони Китаю не відповіло на запит про коментар у вівторок. 

Поїздка Лі Шанфу в Росію - перший візит китайського міністра оборони з початку війни. Пекін став найбільшим союзником Росії відтоді, як Путін віддав наказ про вторгнення в лютому 2022 року. Лідер Китаю Сі Цзіньпін відвідав Москву в березні і за останній рік кілька разів говорив з Путіним по телефону. Під час візиту Сі Цзіньпін заявив, що його країна «високо цінує відносини з Росією».