UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блок ECOWAS зняв санкції проти очолюваного хунтою Нігеру

Раніше хунти трьох країн вирішили створити свій союз і вийти з блоку.

Західноафриканський регіональний блок ECOWAS заявив, що зніме жорсткі санкції з Нігеру, оскільки він шукає нову стратегію, щоб переконати цю країну, а також Буркіна-Фасо і Малі, очолювані хунтами, не виходити з політичного та економічного союзу, що загрожує регіональній інтеграції.

Лідери Економічного співтовариства західноафриканських держав зустрілися, щоб вирішити політичну кризу в регіоні, пише «Голос Америки».

Читайте також: Якщо США підуть з Нігеру, то переможуть терористи і росіяни – Bloomberg

Після переговорів члени ECOWAS повідомило, що вирішило негайно зняти санкції з Нігеру, включаючи закриття кордонів, заморожування активів центрального банку, а також призупинення комерційних операцій.

У заяві йдеться, що це було зроблено з гуманітарних міркувань, але цей крок буде розглядатися як жест примирення, оскільки ECOWAS намагається переконати три держави залишитися в майже 50-річному альянсі. Їхній запланований вихід призведе до безладного розриву з торговельними та інвестиційними операціями блоку, які становлять майже 150 мільярдів доларів на рік.

Зазначається, що блок «наполегливо закликає країни переглянути це рішення з огляду на переваги, які країни-члени ЕКОВАС та їхні громадяни отримують від членства в співтоваристві».

Також зняті певні санкції з Гвінеї, очолюваної хунтою, яка не заявила, що хоче вийти з ECOWAS, але не визначила часових рамок повернення до демократичного правління.

Президент Комісії ECOWAS Омар Турай заявив, що деякі цільові санкції та політичні санкції залишаються для Нігеру, але не уточнив, які саме.

Переосмислення стратегії

Раніше голова ECOWAS і президент Нігерії Бола Тінубу заявив, що блок повинен переосмислити свою стратегію, щоб допомогти країнам відновити конституційний порядок. Він закликав Нігер, Буркіна-Фасо, Малі та Гвінею «не сприймати організацію як ворога».

ECOWAS закрила кордони і запровадила суворі заходи щодо Нігеру минулого року після того, як 26 липня солдати затримали президента Мохамеда Базума і створили перехідний уряд, що стало однією з низки нещодавніх військових переворотів, які викрили нездатність блоку зупинити відступ від демократії.

Санкції змусили Нігер, який і без того є однією з найбідніших країн світу, скоротити державні витрати і оголосити дефолт по виплаті боргу в розмірі понад 500 мільйонів доларів.

У своїй заяві ECOWAS повторила свій заклик до звільнення Базума і прохання до хунти надати «прийнятний графік перехідного періоду».

Переворот у Нігері відбувся після двох переворотів у сусідніх Малі та Буркіна-Фасо за останні три роки, в результаті чого значна частина території опинилася в руках військових урядів, які також намагаються дистанціюватися від колишнього колоніального управління Франції та інших західних союзників. У 2021 році військові також захопили владу в Гвінеї.

Читайте також: Макрон шукає ядерні угоди на задньому дворі Росії — POLITICO

ECOWAS наклав санкції на Малі, намагаючись прискорити її повернення до конституційного порядку, хоча вони були зняті у 2022 році.

Ці три країни назвали стратегію санкцій ECOWAS незаконною і підставою для свого рішення негайно вийти з блоку без дотримання звичайних умов виходу.

Нагадаємо, Нігер, Малі та Буркіна-Фасо почали співпрацювати в рамках пакту, відомого як «Альянс держав Сахеля», і намагаються сформувати конфедерацію, хоча незрозуміло, наскільки тісно вони планують узгоджувати політичні, економічні та безпекові інтереси, оскільки вони намагаються стримати десятирічну боротьбу з ісламістськими повстанцями.