UA / RU
Підтримати ZN.ua

Близько половини населення США, Британії, Канади та Польщі підтримують членство України в НАТО – опитування

Вступ України до ЄС підтримується ще вищим.

У чотирьох із шести країн, де проводилося дослідження, у США, Канаді, Польщі та Німеччині підтримка населенням надання Україні членства в ЄС у найближчі 5–10 років становила від 50 до 66%. У Франції та Британії цю ідею схвалюють трохи менше — по 41%. Що стосується британців — їхній скепсис цілком зрозумілий: вони самі не так давно залишили ряди Євросоюзу.

Соціологічне дослідження "Як Захід сприймає Україну і що Захід очікує від України" було проведено на замовлення Ялтинської європейської стратегії (YES) Фонду Віктора Пінчука і американською компанією Schoen Cooperman Research у грудні 2021 – січні 2022 рр. у шести державах – найбільш впливових партнерах нашої країни в НАТО та ЄС – США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції та Польщі.

З підтримкою членства України в НАТО ситуація гірша.

Лише у Канаді та Польщі нашу країну в Альянсі бачить більше половини населення – по 51%. Підтримка у Штатах та Британії трохи не дотягнула до 50% – американці та брити дали нам 47 та 49% відповідно. Французи та німці своїми 40 та 35% не здивували.

Опитування у кожній країні проводилося методом особистого інтерв'ю у двох групах – «звичайного населення» (репрезентативна вибірка дорослого населення чисельністю 600 осіб) та серед «професіоналів» (по 185 осіб у кожній країні). До «професіоналів» було віднесено представників сфери технологій, бізнесу, послуг/консалтингу, фінансів, охорони здоров'я, юриспруденції, медіа/розваг, які мають вищу освіту та перебувають у власній країні у верхній чверті або третині за величиною свого річного доходу.

Читайте також: Більшість населення провідних країн НАТО підтримує захист Альянсом України від агресії Росії – опитування

Докладніше про результати масштабного соцопитування читайте у статті Тетяни Силіної Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шести провідних країнах”.