UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен прилетить у Париж, щоб обговорити з Макроном допомогу Україні

Наразі у США заблокований законопроєкт про мільярдну допомогу Україні.

Наступного тижня державний секретар США Ентоні Блінкен прилетить у Париж, щоб обговорити з президентом Франції Еммануелем Макроном підтримку України.

Це буде перший за майже два роки його візит у Францію. Натомість Макрон із робочим візитом відвідував Вашингтон у грудні 2022 року, пише «Голос Америки».

Читайте також: Макрон хоче захопити лідерство у підтримці України, але поки більше говорить, ніж діє ‒ Bloomberg

Видання нагадує, що Франція є одним з основних військових постачальників в Україну, яка протистоїть російській агресії.

Візит відбудеться на тлі затримки виділення фінансування Україні від США. Процес блокується республіканцями у Палаті представників Конгресу.

Після Парижа Блінкен вирушить до Брюсселя на переговори міністрів закордонних справ країн НАТО напередодні ювілейного 75-го саміту Альянсу у Вашингтоні в липні.

Читайте також: Снаряди для України: до чеської ініціативи приєдналась Словенія, Австрія – відмовилась

Нагадаємо, спікер Палати представників Майк Джонсон, який заблокував сенатський пакет військової допомоги Україні на 61 млрд доларів, пообіцяв поставити питання фінансування для нашої держави на голосування «після Великодня». Оскільки Великдень у США святкуватиметься 31 березня, але у роботі Палати представників оголошена двотижнева перерва, то йдеться про голосування не раніше 9 квітня.

Водночас Макрон наразі знаходиться у Бразилії, де він, зокрема намагатиметься переконати місцевого лідера Луїса Інасіо Лулу да Сілву зайняти бік України у питаннях протистояння з Росією.

Трохи більше двох років тому президент Франції Макрон сидів у Кремлі на іншому кінці багатометрового столу навпроти Путіна і п’ять годин терпляче слухав «історичну» маячню хазяїна цієї сюрреалістичної «вечірки». Наразі ж Макрон, який за влучним виразом французької Le Monde, мутував з «голуба в яструба», розпочав бурхливу міжнародну дискусію про можливість відправки західних військових в Україну.

То «Що сталося з Макроном і чого тепер чекати Україні»? Читайте про це в статті експосла України у Франції Олега Шамшура.