UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен попередив Ван І про майбутні дії США проти Китаю, якщо Пекін не припинить підтримку РФ

Китайські компанії постачають Росії товари подвійного призначення, які РФ використовує для виробництва зброї. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрівся з главою МЗС Китаю Ван І в суботу, 27 липня, на полях регіонального форуму Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у Лаосі. Зустріч відбулася через кілька годин після того, як Блінкен розкритикував дії Пекіна в Південно-Китайському морі, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Китайські банки відмовляються приймати юані, які використовувалися в операціях з російськими компаніями – яка причина

Обидва дипломати погодилися, що стабільність є важливою у відносинах між двома сторонами й пообіцяли досягти прогресу в сфері комунікації між військовими.

Блінкен, серед іншого, обговорив з Ваном підтримку Китаєм оборонно-промислового сектору Росії й попередив про подальші дії США, якщо Пекін не припинить цю підтримку.

Вашингтон уже запровадив санкції проти низки китайських компаній, які продають Москві товари подвійного призначення, в межах зусиль, спрямованих на підрив російської військової машини.

“Китай не зобов'язувався вжити заходів”, - повідомляє Reuters.

За словами високопосадовця Державного департаменту США, Блінкен та Ван обговорили також Тайвань і нещодавню угоду Китаю з Філіппінами про пересування суден у Південно-Китайському морі.

Ван також дав зрозуміти Блінкену, що Китай виступає проти спроб США обмежити Пекін у низці сфер, сказав чиновник, не уточнюючи деталей. На суботній зустрічі питання поставок мікросхем безпосередньо не порушувалося.

Перед розмовою з Ван І в суботу Блінкен на зустрічі з міністрами закордонних справ АСЕАН закликав країни Південно-Східної Азії працювати разом над вирішенням проблем, в тому числі щодо “ескалації й незаконних дій” Пекіна проти Філіппін у Південно-Китайському морі, повідомляє CNN.

Він також привітав домовленості Маніли з Пекіном щодо морської суперечки, зазначивши, що Філіппіни в суботу безперешкодно завершили місію з поповнення запасів для військових, розміщених на кораблі на Другій мілині Томаса, яка є предметом напруги між Філіппінами й Китаєм.

Американський президент Джо Байден наполягає на поглибленні відносин США з Філіппінами, Японією й Південною Кореєю. Пекін жорстко реагує на таку стратегію, вбачаючи в ній частину кампанії Вашингтона з придушення Китаю.

Читайте також: Боррель застеріг Китай від підтримки РФ у війні, попередивши про негативний вплив на відносини Пекіна з ЄС

Напруженість між США й Китаєм зберігається, навіть попри те, що адміністрація Байдена намагається стабілізувати зв'язки.

Вторгнення Росії в Україну, дедалі наполегливіші дії Китаю в Південно-Китайському морі та погрози на адресу Тайваню останніми роками погіршили відносини між Вашингтоном і Пекіном.

Постійним джерелом напруженості є підтримка Китаєм Росії у війні проти України. Детальніше про те, як Пекін підтримує оборонно-промисловий сектор РФ розповідав Володимир Кравченко в статті "Питання життя і смерті. Що слід знати про "постачання" китайської зброї Росії".