UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен обговорив з главами МЗС Вірменії та Азербайджану розробку мирної угоди

США підкреслили, що дипломатія — це єдиний шлях вперед.  

Державний секретар США Ентоні Блінкен провів спільну телефонну розмову з міністрами закордонних справ Вірменії та Азербайджану. Про це повідомляє Reuters.

Блінкен сказав главі МЗС Вірменії Арарату Мірзояну та міністру закордонних справ Азербайджану Джейхуну Байрамову, що Вашингтон цінує позитивні кроки, які обидві сторони роблять для досягнення стійкої мирної угоди, повідомив речник Держдепартаменту Нед Прайс. Він підкреслив, що дипломатія - це єдиний шлях вперед.

В МЗС Вірменії заявили, що сторони обмінялися думками щодо переговорів, які відбулися 2 жовтня в Женеві.

«Вірменська сторона підтвердила необхідність виведення збройних сил Азербайджану з суверенної території Республіки Вірменія, негайної репатріації вірменських військовополонених, які незаконно утримуються в Азербайджані, і безумовного дотримання режиму припинення вогню», - повідомляє відомство, додавши, що у контексті запобігання новому загостренню ситуації було наголошено на важливості запровадження міжнародних механізмів моніторингу та контролю.

Під час розмови сторони обмінялися думками щодо розвитку вірменсько-азербайджанського мирного договору, а також домовилися продовжити переговори, спрямовані на встановлення стабільності та безпеки на Південному Кавказі.

Своєю чергою в МЗС Азербайджану повідомили, що під час телефонної розмови глава відомства Джейхун Байрамов довів до відома подробиці зустрічі в Женеві, під час якої було наголошено, що переговори щодо мирної угоди будуть продовжені.

«За підсумками женевської зустрічі віталося чергове засідання двосторонньої комісії з делімітації в жовтні і заклик вести ці питання в рамках комісії з метою усунення напруженості, що виникла останнім часом», - йдеться у повідомленні.

Байрамов заявив, що Азербайджан прихильний до забезпечення миру та стабільності в регіоні, і готовий підписати мирний договір.

Читайте також: Карабаський конфлікт: глави МЗС Вірменії та Азербайджану зустрілися на полях Генасамблеї ООН

Чергове загострення між Азербайджаном і Вірменією почалося в середині вересня. Після війни у 2020 році і укладення «мирного договору» у азербайджанців залишилися претензії до сусідів. Зокрема, Азербайджан вважає, що "Армія оборони" в Карабаху - це вірменські війська, які не мають перебувати «на його території». Крім того, він наполягає на якнайшвидшому створенні "Зангезурського коридору", який має стати транспортною артерією на території Вірменії між основною частиною Азербайджану та Нахічеванською автономною республікою.

Які наслідки для України матиме ескалація азербайджансько-вірменського конфлікту? Про це читайте у статті Володимира Кравченка «Які ризики несе для України військове зіткнення між Азербайджаном і Вірменією?».