UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бізнес-активність єврозони падає внаслідок нових карантинних обмежень — FT

Постійне скорочення діяльності сфери послуг компенсується стійкістю у виробництві.

Ділова активність єврозони відновлювалася швидше, ніж очікувалося, після того, як компанії отримали вигоду від послаблення карантинних обмежень внаслідок пандемії коронавірусу в деяких країнах, а виробники спостерігали зростання експорту, згідно з опитуванням компаній. Дані натякають на те, що економіка ЄС наближається до стабілізації після того, як в листопаді знову занурилася у серйозний спад на тлі оновлених карантинних заходів. Проте, зараз бізнес-активність країн Європи затьмарюється другою хвилею пандемії, пише Financial Times.

"Економічний спад у четвертому кварталі виглядає набагато менш крутим, ніж удар від пандемії, який спостерігався на початку року, хоча картина за секторами дуже неоднозначна", - каже економіст Кріс Вільямсон.

Орієнтовна оцінка, заснована на даних, зібраних між 4 і 15 грудня, вказує на те, що більшість європейських підприємств все ще повідомляють про скорочення за попередній місяць.

Цього місяця Франція дозволила роздрібним торговцям знову відновити роботу після того, як їм довелося закритись у листопаді. Однак на цьому тижні деякі європейські країни запровадили нові карантинні блокування у відповідь на зростання кількості випадків коронавірусу, госпіталізацій та смертей - включаючи Німеччину та Нідерланди - які, як очікується, втягнуть єврозону в подвійну рецесію цієї зими.

"Багато хто буде потирати очі від подиву. Але це не повинно привести нас до висновку, що економіка єврозони уникне чергової рецесії в зимовому півріччі 2020-2021 років", - сказав економіст Крістоф Вайль.

Тривале скорочення ділової активності єврозони було компенсовано стійкістю у виробництві, яка була менш порушена другою хвилею локдаунів та отримала вигоду від зростання експорту, особливо до Китаю. Індекс ділової активності сфери послуг єврозони піднявся до тримісячного максимуму в грудні.

Німецькі та французькі виробники повідомили про зростання активності та замовлень у грудні, тоді як компанії сфери послуг в цих країнах повідомили про скорочення активності, яке переслідує їх з початку другої хвилі пандемії, що розпочалася у вересні.

"Попри деякі позитивні новини, економіка єврозони продовжує зіштовхуватися з деякими серйозними проблемами", - каже економіст Oxford Economics Нікола Нобіле.

По всій єврозоні приплив ділової активності незначно зріс із вересня, стимульований збільшенням темпів зростання нових замовлень у виробництві.

Опитування виявило, що витрати підприємств зросли в грудні найшвидшими темпами за останні два роки, що відображає "широкий дефіцит багатьох основних видів сировини", оскільки терміни доставки постачальників подовжились.