UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білоруська опозиція анонсувала нові масові акції протесту та активні дії

Тихановська впевнена, що план "Перамога" стане відповіддю на найголовніші запити суспільства.

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська підтримала мобілізаційний план, згідно з яким на вулиці країни знову повинні масово вийти противники режиму Лукашенка, але на цей раз вже готові до активних дій, написала вона у своєму Telegram.

Ситуаційно-аналітичний центр Білорусі підготував мобілізаційний план "Перамога", в якому закликає взяти участь кожного патріота.

Цілями плану названі відновлення законності і правопорядку в країні, захист суверенітету і незалежності Білорусі, а також організована і мирна передача влади народу. Тихановська запевнила, що підтримує кожного, хто готовий приєднатися до реалізації плану.

Опозиціонерка вірить, що цей план допоможе повернутися на вулиці масово і мобілізувати всі сили в боротьбі з Олександром Лукашенком.

Суть задумки полягає в тому, що білоруси можуть зареєструватися для участі в протестах у чат-боті Telegram, анонімно вказавши там місто та район, в якому знаходяться. Таким чином штаб опозиції спланує дати й місця масових мітингів і в потрібний момент ця інформація прийде активістам у вигляді повідомлення в Telegram.

Читайте також: Тихановська і Латушко зникли з бази розшуку МВС Росії

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них уже вшосте. 14 серпня ЦВК оголосила Лукашенка переможцем. Згідно з офіційними даними, він отримав 80%, а Світлана Тіхановском - 10% голосів виборців.

Голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Олександра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

Після цього по всій Білорусі відновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

Для самопроголошеного президента Білорусі наразі питанням виживання його режиму є згода "єдиного друга" на надання чергового кредиту. А для багаторічного господаря Кремля важливо домогтися від "мінського старожилу" реальних кроків Білорусі з інтеграції до Союзної держави.

Після того, як вуличні акції протесту пішли на спад, Лукашенко взяв ситуацію в країні під контроль, і тепер намагається вести традиційну гру в інтеграцію Білорусі з РФ, прагнучи виторгувати у Москви нові кредити і знижки на нафту і газ. Чи вдалася йому ця тактика під час попереднього візиту в Сочі, читайте в статті Володимира Кравченка "Сочинські піруети" у ZN.UA.