UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь продовжила угоду про розміщення російських військових об’єктів ще на 25 років

Договір діє з 1995 року.

Росія та Білорусь продовжили ще на 25 років спільну угоду про розміщення на території Білорусі двох російських військових об'єктів — вузла зв'язку ВМФ у Вілейці та радіолокаційної станції у Барановичах. Інформація випливає із опублікованих на інтернет-порталі правової інформації РФ напередодні протоколів між урядами РФ та Білорусі.

Російські військові об'єкти — 43-й вузол зв'язку Військово-морського флоту Росії "Вілейка" та радіолокаційна станцію "Волга", що працює у складі російської системи попередження про ракетний напад, розмістили в Білорусі 1995 року.

20 жовтня міністри оборони Росії та Білорусі Сергій Шойгу та Віктор Хрєнін у Москві підписали документи про продовження термінів дії угод щодо розміщення на білоруській території цих двох об'єктів.

Радіолокаційна станція "Волга" створена у 1980-х роках, є елементом російської СПРН, що входить до структури космічних військ. Крім території Західної Європи, станція контролює райони патрулювання підводних човнів НАТО в Північній Атлантиці та Норвезькому морі.

Вузол зв'язку «Вілейка» діє з 1964 року та забезпечує зв'язок на наддовгих хвилях Головного штабу ВМФ Росії з атомними підводними човнами, що несуть бойове чергування в районах Атлантичного, Індійського та частково Тихого океанів. Також здійснює радіотехнічну розвідку та радіоелектронну боротьбу та працює на користь інших видів ЗС Росії.

Читайте також: В НАТО прокоментували напружену ситуацію на польсько-білоруському кордоні

На початку вересня Росія перекинула до Білорусі винищувачі четвертого покоління для «спільної охорони кордонів Союзної держави». Ймовірно винищувачі братимуть участь  у формуванні навчально-бойового центру спільної підготовки ВПС і військ ППО Білорусі та Росії.