UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь допомагала мігрантам з Іраку потрапити в Європу — Der Spiegel

"Центркурорт" звинувачення відкидає, що очевидно. Проте один з її працівників підтвердив, що документи, які використовували під час розслідування, справжні. 

"Центркурорт" - білоруська державна туристична компанія, яка весною цього року допомагала нелегальним мігрантам потрапити в Європу. Про це повідомляють видання Der Spiegel та аналітичний центр "Досьє", які провели розслідування. 

Ця туристична компанія входить у структуру Управління справами президента Білорусі. Вона разом з кількома іншими фірмами в рамках договору про співпрацю "у розвитку міжнародного туризму між країнами арабського світу і Республікою Білорусь" допомагали громадянам Іраку з отриманням віз Білорусі.

У "Центркурорт" також був укладений договір з компанією "Оскартур". Остання після підписання документів почала активно займатися перевезеннями. Співпрацювали вона з іракським авіаперевізником Fly Baghdad. "Центркурорт" повинна були посприяти видачі 51 візи. 

"Досьє" пише, що через  білоруську компанію пройшло понад 200 заявок. У виданих візах мета була прописана така: "проведення мисливського туру", який нібито мав відбутися під Мінськом. 

Тут варто наголосити, що видавати візи в Білорусь має право лише МЗС країни. 

У "Центркурорт" могли бути причетними й до організації трансферів для мігрантів. Журналісти отримали доступ до договору з компанією "Стройтур", яка займається орендою автобусів. Саме білоруська туристична компанія оплачувала рахунки за дорогу до самого місця призначення. 

Правдивість документів, які використали під час розслідування, підтвердив колишній співробітник компанії. Водночас у "Центркурорті" заперечують, що займалися координацією нелегальних мігрантів.

Читайте також: На кордоні між США та Мексикою було зафіксовано понад 200 тисяч мігрантів — це рекорд за останні 20 років

Потік нелегальної міграції вже збільшився в одинадцять разів у порівнянні з 2020 роком,  було затримано 822 нелегальних мігранта. У минулому році на литовському кордоні був затриманий 81 такий іноземець. В 2019 році 46 нелегальних мігрантів затримали прикордонники, в 2018 році - 104, в 2017 році – 72 мігранти.

Потік значно зріс, після того як Лукашенко пригрозив ЄС припинити співпрацю з питань міграції та організованої злочинності у відповідь на нові економічні санкції ЄС через захоплення пасажирського лайнера для затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Білоруси  масово покидають свою країну через свавілля, репресії Алєксандра Лукашенка, який продовжує посилювати авторитарний режим та вести жорстку політику. Його дії призводять до ізоляції Білорусі від розвинених країн, а Росія  фактично поглинає її.

Нагадаємо, 9 липня Литва оголосила про будівництво дротяної стіни на кордоні з Білоруссю.  Вона з'явиться  поблизу міста Друскінінкай. Огорожа на кордоні з Білоруссю буде коштувати Литві понад 40 мільйонів євро.