UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь бачить у навчаннях "Захід-2017" армійську рутину, а не загрозу незалежності – журналіст

Навіть політично активна частина суспільства Білорусі досить спокійно ставиться до спільних з РФ військових навчань.

Білорусь досить байдуже сприйняла спільні з Росією військові навчання "Захід-2017", вбачаючи в них, швидше, армійську рутину, ніж загрозу незалежності країни, пише білоруський журналіст Ігор Ільяш у своїй статті для DT.UA.

Автор зазначає, що 8 вересня в центрі Мінська пройшла несанкціонована акція проти навчань "Захід-2017", ініційована одним з лідерів опозиції Миколою Статкевичем. Міліція ніяк не перешкоджала демонстрантам, яких набралося не більше 300. Одночасно в іншій частині міста близько сотні людей також протестували проти навчань на дозволеному владою мітингу опозиції.

Через кілька днів провідні опозиційні сили Білорусі оголосили про найближчі політичні плани, в які входило проведення акцій протесту проти зниження рівня життя, боротьба з "декретом про дармоїдів" і т.д. Таким чином, соціально-економічна тематика у порядку денному білоруської опозиції остаточно витіснила тему можливої загрози суверенітету держави. Подібна розстановка пріоритетів чудово ілюструє ставлення білоруського суспільства до навчань "Захід-2017", пише Ільяш.

Як зазначає журналіст, тема навчань "Захід-2017" почала серйозно обговорюватися в Білорусі після того, як в ЗМІ потрапила інформація про 4 тисячі вагонів, замовлених міноборони РФ для перевезень у білоруському напрямку в 2017 році. Висловлювалася думка, що під прикриттям навчань Москва якщо і не анексує Білорусь де-юре, то, принаймні, розмістить на білоруській території постійний військовий контингент, який буде загрожувати Україні і країнам НАТО.

"Кремль має намір використовувати територію Білорусі для створення конвенціональних та гібридних загроз для західних країн і України", - говорилося в серпневому доповіді білоруського Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень. Застереження з приводу майбутніх навчань регулярно звучали на Заході та в Україні. Проте всі ці побоювання залишилися переважно темою для експертних дискусій і журналістських статей. Суспільство, навіть найбільш політично активна його частина, так всерйоз і не повірило в те, що навчання "Захід-2017" можуть стати передвісником великих потрясінь", - йдеться в статті.

Журналіст також цитує слова політичного аналітика Віталія Циганкова про те, що "більшість же вважає, що нічого страшного не станеться - причому більшість навіть серед політично активної частини суспільства. Чому? Як це ні парадоксально, білоруси в цьому сенсі довіряють Лукашенко: вони вірять, що він нікому не віддасть свою владу. За 23 роки білоруси якось з цим звиклися".

Ільяш визнає, що Олександр Лукашенко з самого початку всіляко демонстрував публіці повну впевненість в тому, що нічого надзвичайного у зв'язку з майбутніми маневрами не відбудеться. Лукашенко виступає в якості головного адвоката навчань "Захід-2017" як перед сусідніми країнами, так і перед власним народом. Офіційний Мінськ зовсім не хоче, щоб Білорусь в Україні і на Заході уособлювали з російською військовою загрозою.

Слід розуміти, що російський солдат на білоруській землі - це зовсім не надзвичайне явище. Білорусь вже бачила "Захід-2009" і "Захід-2013", а локальні навчання за участю російських підрозділів проходять практично постійно, зазначає журналіст.

"На те, що Росія найближчим часом планує анексувати Білорусь, здається дійсно ніщо не вказує: загострення відносин між Москвою і Мінськом не спостерігається, а російська пропаганда "білоруських фашистів" досі не виявила. В цих умовах розслабленість білоруського суспільства можна зрозуміти", - констатує Ільяш.

Детальніше про реакцію білоруського суспільства на спільні з Росією військові навчання читайте в статті Ігоря Ільяша "Захід-2017": білоруси не вірять в російську загрозу" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".