UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білий дім закликає виробників мікросхем готуватися до перебоїв поставок матеріалів із Росії, що зачепить і українських експортерів

Понад 90% постачання неону для напівпровідників у США надходить з України, а 35% американського паладію надходить із Росії

Білий дім попереджає виробників чіпів про необхідність диверсифікувати свої ланцюжки поставок у випадку, якщо Росія відповість на загрозу обмеження експорту США, заблокувавши доступ до ключових матеріалів для виробництва мікросхем, повідомляє Reuters.

Можливість російської відповіді на санкції привернула більше уваги останніми днями після того, як 1 лютого група з дослідження ринку Techcet опублікувала звіт, в якому наголошується на залежності багатьох виробників напівпровідників від матеріалів російського та українського походження, таких як неон, паладій та інші.

За оцінками Techcet, понад 90% постачання неону для напівпровідників у США надходить з України, а 35% американського паладію надходить із Росії.

Пітер Харрелл, член Ради національної безпеки Білого дому, та його співробітники останніми днями зв'язувалися з представниками індустрії чіпів, дізнаючись про їх контакт із російськими та українськими постачальниками матеріалів для виробництва, та закликали їх знайти альтернативні джерела.

Білий дім відмовився коментувати подробиці розмов, але високопосадовець підтвердив, що адміністрація була готова до вторгнення Росії в Україну.

"Частина цього полягає в роботі з компаніями, щоб переконатися, що якщо Росія вживе дій, що порушують ланцюжки поставок, компанії будуть готові до збоїв", — сказало джерело.

"Ми розуміємо, що доступні інші джерела ключових продуктів і готові працювати з нашими компаніями, щоб допомогти їм визначити і диверсифікувати свої поставки".

Згідно з копією, отриманою Reuters, Джо Пасетті, віце-президент з глобальної суспільної політики групи постачальників виробників мікросхем та електроніки SEMI, цього тижня розіслав членам організації електронний лист, у якому оцінює доступність життєво важливих поставок для виробництва мікросхем.

"Як обговорювалося на сьогоднішній телеконференції, будь ласка, ознайомтеся з прикріпленим документом... щодо російського/українського виробництва низки напівпровідникових матеріалів", - написав він, посилаючись на зведення Techcet C4F6, паладію, гелію, неону та скандію з проблемного регіону. "Будь ласка, дайте мені знати, якщо потенційні перебої з поставками будь-якого з них турбують вашу компанію".

За даними Techcet, неон, необхідний для лазерів, що використовується для чіпів, є побічним продуктом російської сталеливарної промисловості. Потім його очищають в Україні. Паладій використовується, крім іншого, в датчиках та пам'яті.

Адміністрація Байдена погрожувала запровадити масштабний експортний контроль проти Росії, якщо вона вторгнеться в Україну. Росія, яка зосередила понад 100 тисяч військовослужбовців уздовж кордону з Україною, заперечує свої плани нападу.

Деякі виробники чіпів переглядають свої ланцюжки поставок щодо потенційних наслідків війни Росії з Україною. Одна людина в компанії з виробництва чіпів, яка відмовилася назвати своє ім'я, визнала, що вона вивчає можливості заміни постачання неону та матеріалів, що походять з України.

"Навіть якби в Україні був конфлікт, це не призвело б до припинення постачання. Це призвело б до зростання цін", — сказало джерело. "Ринок скоротиться. Ці матеріали стануть досить дефіцитними. Але це не зупинить виробництво напівпровідників", — додав він.

За словами одного з керівників стартапу з розробки енергетичних чіпів, війна в Україні призведе до зростання цін на рідкісні хімічні елементи та може спричинити проблеми з постачанням. Він додав, що фтор — це ще один хімічний елемент, великі запаси якого знаходяться в цій частині світу, і постачання якого може бути порушено.

Вільям Мосс, представник Intel Corp, сказав, що виробник чіпів не очікує будь-якого впливу на постачання неону.

Читайте також: Заплановані санкції проти Росії вдарять і з економіки Китаю — Салліван

Але проблема, як і раніше, актуальна, тому що глобальні поставки чіпів обмежені, і очікується, що замовлення на чіпи тільки зростуть. За оцінками Techcet, попит на всі матеріали зросте більш ніж на 37% протягом наступних 4 років, вказуючи на нещодавні заяви Intel, Samsung та тайванської TSMC в Огайо, Арізоні та Техасі.

За даними Комісії США з міжнародної торгівлі, ціни на неон зросли на 600% напередодні анексії Росією Кримського півострова в України у 2014 році, оскільки виробники чіпів покладалися на кілька українських компаній.

Як виглядатимуть санкції, читайте у матеріалі DT.UA " Які санкції США, ЄС та Британії чекають на Росію у разі вторгнення в Україну ".