UA / RU
Підтримати ZN.ua

Безпека та оборона повинні будуть більше залежати від Європи — й менше від США — Politico

Після десятиліть недофінансування і скорочення видатків НАТО ще багато чого треба зробити, але практично усі члени Альянсу зараз розуміють нагальність поставлених завдань.

НАТО вже 75 років є наріжним каменем безпеки й миру в Європі — військовий Альянс, який дозволив континенту, спустошеному двома світовими війнами, стати набагато більш безпечним, процвітаючим і об'єднаним. Але саміт НАТО минулого тижня не був схожий на святкування.

Багато лідерів НАТО прибули на саміт в непевному або ослабленому політичному стані, або через те, що зазнали значних поразок на виборах — як президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц — або через те, що вони щойно стали лідерами своїх країн, як прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер і прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф, зазначає Іво Даалдер, колишній посол США в НАТО.

Але найбільше занепокоєння під час саміту викликали два чоловіки, які навіть не були присутні на зустрічі: російський диктатор Владімір Путін і колишній президент США Дональд Трамп. Путін не зупиниться, поки не зазнає поразки. А до того часу війна буде постійно присутня в Європі.

Кожен лідер НАТО — можливо, окрім прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана — серйозно занепокоєний небезпекою, яку становить Росія, і прагне допомогти Україні захистити себе. З цією метою було зроблено кілька важливих заяв, зокрема про те, що лідери НАТО надішлють більше засобів протиракетної оборони для захисту міст і військ уздовж лінії фронту, розгорнуть бойові літаки F16 цього літа, посилять допомогу в галузі безпеки й навчання в новому командуванні в Німеччині, й вони також пообіцяли виділити щонайменше 40 мільярдів доларів на військову допомогу Україні в наступному році.

Читайте також: Стубб: Меседж, який ми хочемо передати Путіну, – це те, що його агресивна війна зазнала фундаментального краху

Саміт також засвідчив відновлення зобов'язань щодо посилення стримування й оборони членів НАТО. Європа в цілому зараз витрачає на оборону 2% свого сукупного ВВП — так само як і 22 з 30 європейських членів Альянсу. Країни НАТО, які не є членами США, збільшили щорічні витрати на 180 мільярдів доларів з 2020 року і тепер витрачають понад 500 мільярдів доларів щорічно, що більш ніж втричі перевищує прогнозовані витрати Росії цього року.

"Але після десятиліть недоінвестування і скорочення витрат ще багато чого треба зробити. Проте практично всі країни НАТО зараз розуміють нагальність розгортання посилених збройних сил для того, щоб протистояти загрозі зі сходу", — вважає Даалдер.

Але справа не лише в Росії — ще одним головним джерелом європейської тривоги є США. Коли представники делегації прибули до Вашингтона, всі хотіли знати, чи президент США Джо Байден під час своїх закритих зустрічей все ще перебуває в здоровому глузді, і ніщо інше, здавалося, не мало значення. Звичайно, європейські лідери заперечували, кажучи, що це питання мають вирішувати американці, і що, на їхню думку, Байден "перебуває в дуже хорошій формі", як висловився Стармер, прем'єр Британії.

Читайте також: Президентські перегони в США затьмарили саміт НАТО — The Times

"Але реальність така, що вони скоріше віддадуть перевагу Байдену в інвалідному візку, аніж іншій альтернативі. І найбільше їх турбує те, що очевидна слабкість Байдена після дебатів робить останній варіант більш імовірним", — додає колишній посол США в НАТО.

Європейці стурбовані тим, що Трамп спробує укласти угоду з Путіним, з яким, за словами колишнього президента, у нього "дуже добрі стосунки", в обхід їхніх і українських інтересів. Все це залишає Європу перед чітким вибором: або сподіватися на краще — чи то на перемогу Байдена, чи то на заміну його кимось, хто зможе перемогти Трампа, чи то на те, що Трамп виявиться не таким вже й поганим — або просто серйозно взятися за власну оборону.

Згідно з новими оборонними планами НАТО, збільшення витрат супроводжується серйозними зобов'язаннями щодо відновлення національної оборонної промисловості; ЄС розпочинає реалізацію стратегії оборонного промислового виробництва; а європейські союзники надають значну частину сил і засобів, необхідних для захисту своєї території. Майже всі вони повністю готові допомогти Україні здобути перемогу над Росією.

Читайте також: На саміті НАТО у Вашингтоні підписали “Український договір”

Отже, на континенті, якому загрожує Росія і який не впевнений у майбутньому Америки, безпека й оборона просто повинні більше залежати від Європи — і менше від США.

Більше про підсумки саміту НАТО у Вашингтоні розповів Володимир Кравченко у статті "НАТО досі побоюється Путіна. Та є й добрі новини для України".