UA / RU
Підтримати ZN.ua

Берегова охорона Китаю обстріляла з водометів філіппінський човен у спірних водах 

Філіппіни звинувачують Китай у "безвідповідальних" діях, Пекін застерігає Манілу від "гри з вогнем".

У суботу, 23 березня, Маніла заявила, що філіппінський цивільний човен отримав серйозні пошкодження, а деякі члени екіпажу дістали поранення, коли два кораблі берегової охорони Китаю обстріляли його з водометів під час чергового зіткнення між двома країнами у спірних водах Південно-Китайського моря. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Філіппіни приймають нову оборонну стратегію на тлі зіткнень із Китаєм у спірних водах 

Китайські кораблі "навмисно" атакували човен, який транспортував запаси філіппінським військовим, дислокованим на аванпості на Другій мілині Томаса, заявила Маніла.

Два кораблі берегової охорони Філіппін ухилилися від спроб блокування з боку китайських катерів і надали допомогу "недієздатному" катеру постачання та його екіпажу. Постраждалі отримали медичну допомогу на борту корабля берегової охорони Філіппін.

Судно постачання не змогло продовжити свій курс через "прямий обстріл" з водометів, в той час як китайська морська поліція встановила плавучі бар'єри, щоб запобігти потраплянню човнів на спірну мілину, повідомили філіппінські військові.

Атакований філіппінський човен виконував місію з поповнення запасів і ротації військових на кораблі часів Другої світової війни Sierra Madre, який Маніла навмисно посадила на мілину в 1999 році, щоб він служив військовим аванпостом на спірній Другій мілині Томаса. 

Під час останньої місії філіппінські військові також повідомили про блокування і "небезпечні" маневри китайської берегової охорони проти судна постачання, що передували інциденту з водометами.

"Систематичність і послідовність, з якою КНР продовжує здійснювати ці незаконні й безвідповідальні дії, спростовує її порожні претензії на мир, діалог і дотримання міжнародного права", - заявила Маніла.

Представник берегової охорони Китаю Гань Юй сказав, що філіппінське судно постачання намагалося перевезти будівельні матеріали і спробувало силою вторгнутися в прилеглі води спірної мілини. За його словами, берегова охорона Китаю діяла "розумно і професійно".

"Берегова охорона Китаю готова в будь-який час захищати територіальний суверенітет і морські права та інтереси країни", - заявив Гань Юй.

Посли США, Японії та ЄС в Манілі в окремих публікаціях в Х висловили підтримку Філіппінам.

Читайте також: Байден проведе тристоронній саміт з лідерами Японії та Філіппін

Між Китаєм та Філіппінами часто відбуваються сутички в акваторії Південно-Китайського моря. Обидві країни перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах.

Пекін наполягає на тому, що майже все Південно-Китайське море знаходиться в межах його території - це твердження перетинається з окремими претензіями Брунею, Малайзії, Філіппін, Тайваню і В'єтнаму.