UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бенедикт XVI спростував чутки про своє повалення з папського престолу

Напередодні річниці зречення Бенедикта XVI в італійських ЗМІ з'явилися припущення, що його змусили відмовитися від сану деякі католицькі кардинали.

Колишній папа Римський Бенедикт XVI спростував чутки про те, що його змусили відректися від престолу. За словами почесного понтифіка, це було його особисте рішення. Про це Бенедикт XVI написав у листі кореспонденту газети La Stampa у Ватикані Андреа Торниэлли, повідомляє Associated Press.

Окрім того, колишній понтифік пояснив, чому після зречення продовжив носити білу сутану, яка зазвичай призначається тільки для діючого папи Римського. За словами Бенедикта XVI, у нього просто не було вибору, бо іншого одягу не виявилося.

Напередодні річниці зречення Бенедикта XVI в італійських ЗМІ з'явилися припущення, що його змусили відмовитися від сану деякі католицькі кардинали. Якщо б підтвердилося, що рішення про відхід було прийнято під тиском, це означало б його можливе анулювання.

Окрім цього, чутки про ймовірне повернення Бенедикта XVI до активної діяльності в церкві було спровоковано його появою на літургії 22 лютого. Колишній папа Римський взяв участь у церемонії призначення нових кардиналів спільно зі своїм наступником, нинішнім головою католицької церкви Франциском I. Це стало першою появою Бенедикта XVI на публіці після його зречення. Очікується також, що тепер він буде присутній на церемонії канонізації двох колишніх понтифіків - Івана XXIII та Івана Павла II. Захід відбудеться 27 квітня у Ватикані.

Бенедикт XVI став папою Римським у 2005 році після смерті Іоанна Павла II. Через вісім років, 28 лютого 2013 року, він залишив папський престол. Бенедикт XVI пояснив своє рішення тим, що через погіршення стану здоров'я не може більше виконувати свої обов'язки. Його зречення стало першою подібною подією в католицькій церкві за останні 600 років. У березні 2013 року кардинали католицької церкви обрали новим папою Римським Хорхе Маріо Бергольо, який на той момент був архієпископом Буенос-Айреса. Він очолив католицьку церкву під іменем Франциск на честь середньовічного святого. !zn

Читайте також:

Папа Бенедикт XVI залишив Ватикан

Франциск I - консерватор, затятий противник абортів і одностатевих шлюбів

Банк Ватикану має намір позбутися іміджу сховища офшорних грошей

Папа Франциск вирішив відпустити гріхи священикам-гомосексуалістам