UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден закликав Порошенко якомога швидше вивести Україну з політичної кризи

Від формування нової парламентської коаліції залежить доля проведених в Україні реформ, заявив віце-президент США.

Віце-президент США Джо Байден нагадав президенту України Петру Порошенку про критичну важливість якнайшвидшого відновлення в його країні стабільного уряду та парламентської коаліції. Відповідну заяву Байден зробив в ході телефонної розмови з українським лідером, яка відбулася 22 березня.

Згідно з повідомленням Білого Дому, присвяченого підсумкам розмови, стабілізацію української політичної системи Байден назвав одним з головних умов успішного проведення необхідних реформ в Україні.

Читайте також: Гройсман нарахував в коаліції 237 депутатів

Крім цього, президент України Петро Порошенко та віце-президент США Джо Байден обговорили винесений російським судом вирок народному депутату Надії Савченко під час телефонної розмови ввечері у вівторок, 22 березня. Байден запевнив Порошенко, що держсекретар Керрі на майбутній зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним у Москві озвучить офіційну позицію Вашингтона про необхідність негайного звільнення Савченко.

Політичний кизис в Україні вибухнув 16 лютого, коли Рада не змогла відправити у відставку уряд Яценюка. Вперше в історії України президент не зміг провести через ВР ініційовану ним відставку прем'єра. Детальніше про невдалу відставку уряду і політичну кризу читайте у матеріалі Юлії Мостової "Ми ділили апельсин" в "Дзеркалі тижня. Україна".