UA / RU
Підтримати ZN.ua

Барселона забороняє апартаменти для туристів: де зупинятись під час поїздки

Жителі міста не мають доступу до житла через значну кількість нерухомості, яка за шалені гроші здається в короткострокову оренду.

У Барселоні заборонять оренду квартир для туристів до 2028 року, пише Reuters. Цей несподівано різкий крок покликаний приборкати стрімке зростання вартості житла та зробити місто зручним для мешканців.

Мер міста Хауме Коллбоні заявив, що до листопада 2028 року Барселона скасує ліцензії на 10 тисяч 101 квартиру, які зараз схвалені для короткострокової оренди.

Бум короткострокової оренди в Барселоні, місті, яке є найпопулярнішим в Іспанії серед іноземних туристів,  призвів до того, що деякі жителі не можуть дозволити собі винаймати квартиру: в останні 10 років орендна плата зросла на 68%, а вартість покупки будинку – на 38%. Доступ до житла став причиною нерівності, особливо для молоді. 

Національні уряди насолоджуються економічною вигодою від туризму. Іспанія входить до трійки найбільш відвідуваних країн світу. Однак джентрифікація (реконструкція й оновлення будівель у раніше непривабливих частинах міста) та надприбутки власників від туристичної оренди стають все більш гарячою темою в Європі.

Читайте також: У Венеції заборонили захід круїзних лайнерів в історичну частину міста

За останнє десятиіття місцеві органи влади оголосили про обмеження короткострокової оренди на іспанських Канарських островах, у Лісабоні та Берліні.

Міністерка житлового будівництва Іспанії Ізабель Родрігес заявила, що підтримує рішення Барселони.

«Йдеться про докладання всіх необхідних зусиль, щоб гарантувати доступ до доступного житла», — написала вона на X.

У асоціації туристичних апартаментів Барселони APARTUR заявили, що мер «робить помилку, яка призведе до збільшення бідності та безробіття».

Там додали, що така заборона спричинить зростання кількості нелегальних туристичних апартаментів.
Крім того, від цього рішення виграють готелі. Відкриття нових готелів у найпопулярніших районах міста було заборонено крайньою лівою партією, яка керувала Барселоною в період з 2015 по 2023 рік, але чинний мер Коллбоні дав зрозуміти, що може послабити обмеження.

«Ці 10 000 квартир використовуватимуться жителями міста або підуть на ринок для оренди чи продажу», – сказав Коллбоні про ініціативу.

Читайте також: Орендні ставки та ціна на нерухомість у Європі залежать від кількох факторів в Україні

Місцева влада Барселони заявила, що після набуття чинності заборони збереже жорсткий режим перевірок для виявлення потенційних нелегальних туристичних апартаментів. За останні роки в місті не видавались дозволи на нові туристичні квартири.

Із 2016 року міська влада вже видала приписи на закриття 9700 незаконних туристичних квартир. Близько 3500 квартир було повернуто для використання в якості основного житла для місцевих жителів.

Ціни на нерухомість із початком широкомасштабного вторгнення РФ стали як ніколи волатильними, тобто весь час змінюються. Один місяць вони падають, наступний – зростають. Зрозуміло, що російські обстріли інфраструктури та мирних міст, а також успіхи на фронті впливають на ціни та попит. Про це пише Людмила Сімонова, член Ради з матеріальних активів Міжнародного комітету зі Стандартів оцінки (IVSC), Президент фірми IRE (Ukraine) LLC та Партнер “Томас & Сімонова” - "Нерухомість-2024: ціни на оренду полетіли вгору, продажі — в стані стагнації".