UA / RU
Підтримати ZN.ua

Baltops-2022: сьогодні біля берегів Швеції розпочнуться масштабні військові навчання НАТО

Повідомляється, що в них будуть задіяні 45 бойових кораблів та 7 тисяч військовослужбовців.

У неділю, 5 червня, неподалік від берегів Швеції розпочинаються масштабні військово-морські навчання країн-членів НАТО «Baltops-2022». Про це йдеться у  повідомленні на офіційному сайті Північноатлантичного альянсу.

Згідно з оприлюдненою інформацією, в навчаннях приймуть участь 14 країн-членів НАТО, а також Швеція та Фінляндія, які подали заявки на вступ до Альянсу. Загалом у «Baltops-2022» будуть задіяні 45 бойових кораблів, 7 тисяч військовослужбовців, 75 літаків та вертольотів.

Як повідомляє 6-й оперативний флот США, на даний момент в акваторії Балтійського моря знаходяться три американські бойові кораблі – великий десантний корабель ВМС США «USS Kearsarge», на борту якого знаходяться підрозділи 22-го експедиційного батальйону морської піхоти, а також десантний транспорт-док «USS Gunston Hall» та ракетний есмінець «USS Gravely».

Навчання «Baltops» – одні з найбільших у Північній Європі. Вони розпочнуться у Стокгольмі з урочистої церемонії на честь 500-річчя морського флоту Швеції. Потім військовими будуть проводитися тактичні маневри у водах Балтійського моря і повітряному просторі регіону. Завершаться навчання в Кілі (Німеччина).

Читайте також: Росія опиниться у важкому воєнному стані після вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

Раніше в НАТО заявили, що не вірять у помсту Росії за постачання Україні РСЗВ HIMARS. Крім того, генсек Альянсу Єнс Столтенберг висловив думку, що війна Росії проти України завершиться переговорами.