UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байдену не варто поспішати скликати обіцяний демократичний саміт — FT

План президента Байдена порушує більше питань, ніж вирішує.

У своїй нещодавній промові новий американський президент Джо Байден повторив попередню обіцянку "провести демократичний саміт". Привабливість цієї ідеї для нового лідера США очевидна. У той час, коли суперництво між Америкою, Китаєм та Росією зростає, такий демократичний саміт стане підтвердженням ролі США як «лідера вільного світу». Подібне повідомлення від Америки може мати важливе значення, з огляду на загальний демократичний занепад у всьому світі. Тим не менше, Байдену та його команді було б краще відкласти свої плани щодо саміту - принаймні на деякий час, пише Financial Times.

Проблеми проведення такого демократичного саміту починаються вже з питання списку «гостей». Важко собі уявити проведення подібного саміту, не запросивши Індію чи Польщу. Обидві країни є ключовими американськими союзниками. Водночас зараз виникають питання щодо ерозії демократичних цінностей в цих країнах, включаючи свободу ЗМІ та захист прав меншин. Ігнорування подібних проблем може показати США з невигідного боку і навіть завдати шкоди демократичним цінностям в інших країнах. Виступ лідерів Індії та Польщі на демократичному саміті Байдена означав би, що намагання США відродити демократію може створити ще більшу поляризацію.

І чим далі заглиблюватися у список потенційних країн-учасників, тим більше питань виникає. Чи отримає запрошення Родріго Дутерте з Філіппін? Його обрали президентом країни, яка також є важливим американським союзником. З іншого боку, Дутерте намагався придушити голоси своїх критиків. Або як щодо лідера Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана? Він також виграв вибори і очолює країну-союзника НАТО. Але провідні опозиційні політики та журналісти зазнають утисків у Туреччині.

Якщо Байден запросить таких лідерів, як Дутерте та Ердоган, він дискредитує власний саміт демократії. Якщо ж він їх не запросить, то цим скористаються Росія та Китай. А як щодо Тайваню - який, безперечно, заслуговує на запрошення, - але участь якого може спровокувати ще більший розрив відносин між Вашингтоном та Пекіном?

Однією з можливостей, яку може розглянути адміністрація США, було б залучити всіх учасників до декларації про демократичні принципи. Це може стати корисним джерелом морального тиску в майбутньому, подібно до Гельсінських угод 1975 року, які підписав Радянський Союз. Пізніше дисиденти використовували угоди для боротьби за свободу думки та віросповідання. З іншого боку, це могло б створити проблеми, якби лідери «напівдемократичних» країн підписали декларацію, а потім, повернувшись додому, проігнорували свої зобов'язання.

Чи повинні США просто відмовитись від ідеї створення клубу демократій? Це було б відкритим визнанням поразки. Кращим шляхом вперед було б заохочення ініціатив іншого рівня. Уже існує фонд «Альянс демократій», який протягом останніх трьох років організовував Копенгагенський саміт демократії. Саміт залучає участь високого рівня з боку США, ЄС та Азії. Крім того, Велика Британія оголосила, що розширить цьогорічний саміт G7, запросивши три інші великі демократії - Австралію, Індію та Південну Корею.

На даний момент адміністрація Байдена може більш ефективно відстоювати демократичні цінності, спираючись на вже наявні інституції та ініціативи - замість того, щоб робити все на гучному саміті демократії, який може принести абсолютно протилежний від очікуваного результат, резюмує видання.

Читайте також: Байден обіцяє, що до кінця липня в США буде достатньо вакцин для кожного американця

Президент США Джо Байден приєднається до лідерів країн "Великої сімки" (G7) (США, Британія, Канада, Японія, Німеччина, Франція, Італія) в цю п'ятницю на віртуальному саміті, присвяченому глобальним заходам у боротьбі з COVID-19 і зусиллям з відновлення світової економіки.