UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден зустрінеться з Ердоганом в кулуарах червневого саміту НАТО

Джо Байден вперше після інавгурації провів телефонні переговори з Ердоганом.

Президент Джо Байден поговорив зі своїм турецьким колегою в п'ятницю вперше з моменту вступу на посаду і напередодні свого очікуваного кроку стати першим президентом США, який визнав вбивство вірмен в Османській імперії в 1915 році як геноцид.

Згідно із заявою Білого дому, Байден передав президенту Реджепу Тайіпу Ердогану «свою зацікавленість в конструктивних двосторонніх відносинах з розширеними сферами співпраці і ефективним врегулюванням розбіжностей», передає Al Arabiya.

Байден зустрінеться з Ердоганом в кулуарах червневого саміту НАТО.

Держсекретар США Ентоні Блінкен і радник з національної безпеки Джейк Салліван також, як повідомляється, подзвонили своїм турецьким колегам, щоб обговорити двосторонні відносини, які впали до одного з найнижчих рівнів за останні роки.

З моменту вступу на посаду Байден зробив права людини основою своєї внутрішньої і зовнішньої політики.

Читайте також: Туреччина зберігає нейтралітет в питанні відносин України та Росії – глава МЗС

П'ятнична розмова між Байденом і Ердоганом стала першою з моменту обрання президента США в січні. Байден розмовляв з лідерами майже всіх великих столиць з моменту вступу на посаду, але в знак свого наміру змінити відносини з Туреччиною Ердоган був змушений почекати.

США висловили готовність до зміцнення відносин з Туреччиною, але покупка союзником НАТО російської системи протиракетної оборони С-400, яка вважається загрозою безпеки для членів НАТО, викликала стурбованість Європи і Вашингтона.

Як повідомлялося раніше, в Конгрес США внесли на розгляд новий законопроект про введення санкцій проти Туреччини через покупки російських систем ППО. Детальніше читайте в статті Євгенії Габер "Гіркота «Тріумфу»"