UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден в першій розмові з лідером Китаю занепокоївся правами людини в Сіньцзяні, Гонконзі й на Тайвані

Байден планував звернути увагу на права людини, економічну політику Китаю і на Гонконг, повідомили джерела в Білому домі.

Президент США Джо Байден поговорив з головою КНР Сі Цзіньпіном телефоном в середу ввечері вперше з моменту його вступу на посаду, повідомив Білий дім.

У заяві йдеться, що Байден підняв "фундаментальні побоювання" з приводу "примусової та несправедливої економічної практики Пекіна, репресій в Гонконзі, порушень прав людини в Сіньцзяні та все більш наполегливих дій в регіоні, в тому числі щодо Тайваню".

У заяві йдеться, що лідери також обговорили протидію пандемії COVID-19 і «загальні виклики глобальної безпеки в області охорони здоров'я, зміни клімату та запобігання розповсюдженню зброї».

Офіційні особи заявили, що Байден також планував висловити надію на те, що лідери двох країн зможуть співпрацювати з таких питань, як нерозповсюдження ядерної зброї та зміна клімату.

Байден поки не планує підіймати мита на китайські товари, які були введені адміністрацією Трампа, сказала до дзвінка високопоставлені чиновники адміністрації телеканалу NBC News, і він навряд чи скоротить військову присутність США в Азії, як це погрожував зробити колишній президент Дональд Трамп.

За словами офіційних осіб, телефонні переговори між лідерами двох найбільших економік світу, які відбулися через три тижні після інавгурації Байдена, сталися за оглядом основних елементів політики США щодо Китаю під час адміністрації Трампа і широкими консультаціями з союзниками Америки. Один з них охарактеризував Байдена як «сильну людину», яка має проговорити з Сі по суті.

Посадові особи заявили, що заклик був направлений на сигналізацію нової стратегії США, яка підтримує основний принцип політики адміністрації Трампа - інтенсивна конкуренція - але займає зовсім інший підхід.

"Ми подивилися на те, що адміністрація Трампа зробила за чотири роки, і знайшли в цьому сенсі основну ідею інтенсивної стратегічної конкуренції з Китаєм і необхідність активної систематичної участі в цьому у всіх документах нашого уряду та у всіх інструментах нашої влади", - сказав високопоставлений представник адміністрації. "Але ми виявили глибокі проблеми з тим, як адміністрація Трампа пішла на таку конкуренцію".

Офіційні особи також були непохитні в тому, що політика Байдена щодо Китаю не є продовженням політики Трампа.

Огляд політики щодо Китаю триває в кількох областях, включаючи оголошені в середу зусилля Міністерства оборони та дослідження митної політики адміністрації Трампа.

Читайте також: Захід не зможе «стримувати» Китай — FT

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати створили нову робочу групу з Китаю, і Пентагон «відповість» на виклик Пекіна шляхом зміцнення міцних союзів. Байден також оголосив про перегляд стратегії США щодо Китаю і про те, що він отримав брифінг від Остіна про нову оперативній групі, що розглядає військову політику Вашингтона щодо КНР.