UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден просить Конгрес виділити 753 млрд доларів на оборону

Майже 107 мільярдів доларів підуть на дослідження і розробки, пов'язані зі зброєю і обороною.

У 2022 фінансовому році, який почнеться 1 жовтня цього року, президент Джо Байден попросив Конгрес виділити в цілому 753 мільярди доларів на оборону і національну безпеку.

З цих 715 мільярдів доларів піде Пентагон, у порівнянні з 704 мільярдами, закладеними в бюджет на поточний рік, але це невелике зниження в реальному вираженні після інфляції.

Бюджет Байдена підтримує розширення флоту ВМС США на тлі побоювань, що його випередить конкуруючий Китай, який міністерство оборони вважає своїм головним завданням, передає AFP.

Байден також пропонує модернізувати ядерну зброю країни і посилити засоби доставки - бомбардувальники, підводні човни і ракети.

Майже 107 мільярдів доларів підуть на дослідження і розробки, пов'язані зі зброєю і обороною, на найвищому рівні, зі зростаючим акцентом на гіперзвукові ракети, штучний інтелект, мікроелектроніку і автономні автомобілі.

Але він також робить упор на військових операціях, які визнають зміну клімату і борються з цим.

«Для національної безпеки життєво важливо, щоб військові об'єкти США і критично важливі можливості, які вони підтримують, були стійкі до екстремальних погодних умов, викликані кліматом», - заявив Білий дім у своїй пропозиції по видатках.

До того ж збройні сили США отримають скромне підвищення заробітної плати за пропозицією Байдена.

Читайте також: Зеленський пообіцяв не економити на армій: що про це «каже» військовий бюджет-2021

Бюджет «продовжує підвищувати військову готовність і вкладати кошти в модернізацію більш смертоносних сил», - йдеться в заяві Пентагону.

Трамп різко збільшив бюджет Пентагону, починаючи з 2018 фінансового року, після багатьох років жорсткого контролю через тривале відновлення після фінансової кризи 2008 року.

Первісне бюджетну пропозицію - це в основному список побажань, і адміністрації доведеться обговорити деталі з Конгресом, починаючи приблизно з середини року, в процесі, який може збільшити або зменшити остаточний бюджет.

Як повідомлялося, в кінці грудня 2020 року Сенат США підтримав оборонний бюджет за допомогою України і санкціями проти "Північного потоку-2".