UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден переорієнтував День святкування Христофора Колумба на День вшанування корінних американців

Президент вперше оголосив День святкування Корінних народів США.

Джо Байден став першим президентом США, який відзначає не День святкування Христофора Колумба 11 жовтня, а День вшанування корінних американців, передає " Голос Америки ".

"Корінні американці роками вимагали встановити день визнання їх народів на місцевих і національних рівнях. Це було абсолютно несподівано. Незважаючи на те, що багато про це говоримо і так давно цього хотіли", - зазначила Гілларі Кемпенік, художниця, представниця племені Черепахова Гірська смуга Чіппеуа.

У 2019 вона разом з іншими членами свого племені організували кампанію в містечку Гренд Форкс, Північна Дакота, щоб замінити День Колумба і День визнання Корінних народів США. У багатьох школах США вчителі досі зображують Христофора Колумба як героя країни. Проте корінні американці вважають Колумба причетним до масового знищення корінного населення Північної Америки.

В окремому документі щодо відзначення Дня Колумба президент Байден високо оцінив роль італійських американців в суспільстві, але згадав про насильство і шкоду, яку завдали Колумб і інші дослідники того часу в Північній Америці.

Визнання президентом Байденом страждань Корінного населення істотно відрізняється від риторики попереднього президента США, який у своїй промові до Дня Колумба 2020 став на захист "сміливих героїв" - таких, як Колумб.

"На жаль, в останні роки радикальні активісти намагаються підірвати спадок Христофора Колумба", - заявив тоді Дональд Трамп.

Читайте також: Потурання Байдена Росії та Німеччині щодо "Північного потоку 2" загрожує європейській стабільності, кажуть критики

Країни Близького Сходу готуються до постамериканської епохи після виходу США з Афганістану, Вони зрозуміли, що дипломатична взаємодія, навіть у обмеженій мірі, має вирішальне значення для сприяння стабільності.