UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден на цьому тижні скликає віртуальний саміт за демократію

На нього запрошено представників 110 країн.

Президент США Джо Байден 8 та 9 грудня скликає віртуальний саміт за демократію. На ньому зберуться представники громадянського суспільства, лідери демократичних держав світу, представники благодійних організацій та приватного сектору, йдеться на сайті Держдепартаменту США.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив: "На саміті США підтвердять нашу прихильність до того, щоб поставити демократію та права людини в центр нашої зовнішньої політики".

За його словами, щоб протистояти глобальним викликам, демократії мають об'єднуватися, навчатися разом, стояти разом та діяти спільно.

Як зазначає EUobserver, демократичний саміт  — це досить ризикований крок. Він може поставити під загрозу необхідні колективні дії для подолання глобальних проблем і зробити світ ще більш поляризованим.

Читайте також: Віртуальний саміт Сі Цзіньпіна та Джо Байдена загострив напругу між США та Китаєм — The Economist 

Держдепартамент США опублікував на своєму сайті список із 110 країн, запрошених брати участь у Саміті за демократію. Україна входить до числа учасників, поряд із Грузією, Вірменією, Латвією.

Згідно з опублікованим списком, до 110 делегацій входять усі країни-члени ЄС, крім Угорщини. Також до списку увійшли Тайвань, Індія та Філіппіни.

На саміт не запросили Туреччину, Росію та КНР.