UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден має намір покінчити з "вічними" війнами США, перш за все - в Афганістані

Байден хоче вивести армію США і допомагати врегулюванню конфлікту.

46-й президент США Джо Байден заявив про те, що збирається покінчити з довгими війнами, що ведуть США, і перш за все, в Афганістані, передав намір глави держави представник Державного департаменту США Нед Прайс в Твіттер.

«Як ми говорили раніше, президент Байден прихильний до того, щоб відповідально покласти край так званим вічним війнам», - повідомив Прайс.

Так, Байден хоче вивести армію США і допомагати врегулюванню конфлікту.

Прайс також зазначив, що американська влада не має ніяких намірів відносно долі подальшої американської військової присутності в Афганістані, проте Вашингтон буде консультуватися із зарубіжними союзниками з цього питання.

«Цього тижня відбудеться нарада міністрів оборони НАТО. І ми, як раніше вже говорилося, знаходимося в процесі вивчення домовленостей між США і «Талібаном», ретельно вивчаючи здатність і готовність сторін виконувати взяті на себе зобов'язання », - додав дипломат.

Військова присутність США в Афганістані зберігається з 2001 року. США надають військову, консультаційну та дипломатичну допомогу демократичному уряду Афганістану, що веде бойові дії проти терористичної організації «Талібан».

Останню істотну втрату в Афганістані США зазнали в січні 2020 року. Тоді військовий літак Bombardier E-11A розбився в провінції Газні, Афганістан. Відповідальність за аварію літака взяла на себе терористична організація «Талібан». Таліби заявили, що в результаті авіакатастрофи загинули кілька американських солдатів і офіцерів.

Читайте також: В Афганістані обстріляли службовий автомобіль з двома жінками-суддями Верховного суду

Також є інформація, що НАТО готується прийняти непросте рішення з питання подальшої присутності в Афганістані, оскільки насильство з боку радикального руху "Талібан" триває. Як заявив генсек альянсу Йенс Столтенберг, "Талібан" "повинен стримати свої обіцянки: скоротити насильство і припинити свої зв'язки з терористичними групами".