UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден і Меркель підписали Вашингтонську декларацію

Джо Байден високо оцінив заслуги глави німецького уряду в розвитку трансатлантичних відносин.

Президент США Джо Байден і канцлер ФРН Ангела Меркель за підсумками зустрічі в Сполучених Штатах підписали Вашингтонську декларацію про двостороннє співробітництво і стратегічні принципи обох країн, повідомили в Білому домі.

"Це документ, що підтверджує нашу прихильність твердим демократичним принципам, які лежать в основі обох наших країн, а також те, як ми будемо їх застосовувати, щоб відповідати на найбільш значущі виклики сьогоднішнього і завтрашнього дня", - заявив Байден на прес конференції в Білому домі.

 

"Ми будемо відстоювати демократичні принципи і загальні права, коли ми бачимо, що Китай або будь-яка інша країна працюють над тим, щоб підірвати вільні і відкриті суспільства", - додав він.

У документі йдеться про створення німецько-американського форуму майбутнього і про економічний діалог, спільне протистояння глобальним загрозам - таким як кліматична і енергетична.

"Ми хочемо прийняти термінових заходів для вирішення кліматичної кризи, зокрема, почавши кліматичне та енергетичне партнерство", - відзначили в документі.

"Ми будемо невпинно працювати над стійким глобальним економічним відновленням, побудованим за принципом справедливості, всеосяжної, стійкої, заснованої на правилах світової економіки 21 століття... Ми будемо впроваджувати нові рішення на нові виклики - і працювати на двосторонній основі, а також в G7 і G20 ", - заявили сторони.

Відзначається також, що для вирішення економічних питань між країнами встановлять американо-німецький економічний діалог.

Крім того США і Німеччина вважають НАТО головним елементом забезпечення безпеки Європи і підкреслюють прихильність принципу спільної оборони.

На зустрічі був також підписаний документ про партнерство в галузі енергетики та захисту клімату. У ньому в загальній формі підкреслюється прихильність боротьбі з кліматичними змінами і до майбутньої співпраці для підтримки енергетичної безпеки і розвитку нових енергетичних технологій.

Байден підкреслив роль Меркель в розвитку трансатлантичних відносин

"Це був дружній обмін думками. Нас пов'язує тісне партнерство. Я хотіла б, щоби воно залишилося і після мого відходу з поста федерального канцлера, - заявила Меркель.

За її словами, нові формати співпраці дають хорошу основу для цього.

Поїздка Меркель в США, ймовірно, стане її останнім візитом до Сполучених Штатів на посаді канцлера Німеччини.

За словами глави Сполучених Штатів, Ангела Меркель взяла активну участь в будівництві фундаменту сучасних відносин Німеччини і США, які будуть успішно розвиватися в майбутньому.

Читайте також: Зеленський озвучив очікування від зустрічі Меркель і Байдена

Американо-німецькі відносини почали відновлюватися після того, як постраждали під час президентства Дональда Трампа. З моменту приходу в Білий дім Байден зупинив обіцяний Трампом виведення американських військовослужбовців з Німеччини, відмовився від частини санкцій проти «Північного потоку-2» і повернувся до вирішення торговельних суперечок, які стали причиною конфлікту між Вашингтоном і Берліном.