UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азербайджан затримав російського мільярдера та лідера сепаратистів при спробі виїхати до Вірменії

Рубена Варданяна відправили до Баку, де по ньому прийматиметься рішення

27 вересня військовослужбовці державної прикордонної служби Азербайджану затримали російського мільярдера Рубена Варданяна, який виконував роль «державного міністра Нагірно-Карабаської Республіки» та був фактичним лідером сепаратистів у Карабаху. Затримання відбулося на Лачинському прикордонному пропускному переході, через який зараз проходить багато етнічних вірмен, які намагаються потрапити до Вірменії з Карабаху, звільненого азербайджанською армією.

У супроводі співробітників сил швидкого реагування державної прикордонної служби Варданяна було доставлено до міста Баку (столиця Азербайджану). Варданян передано відповідним державним органам для ухвалення рішення щодо нього, повідомляє видання APA з посиланням на держприкордонслужбу.

Читайте також: Названо дату та місце зустрічі Алієва та Пашиняна після завершення Карабаської війни

У Кремлі оперативно відреагували на затримання Варданяна, якого прес-секретар Кремля Дмітрій Пєсков впевнено назвав «російським громадянином», але потім засумнівався.

«Він російський громадянин, у нього є російське громадянство, тому так чи інакше ми маємо отримати інформацію, якщо мало місце затримання… і, звичайно ж, ми захищатимемо його права», – заявив Пєсков.

На уточнююче питання про те, що Варданян у серпні минулого року заявляв про вихід з російського громадянства та переїзд у Карабах з вірменським паспортом, Пєсков сказав, що «не впевнений у цьому, тому я не беруся це коментувати точно, але в нього було російське громадянство. Але якщо він вийшов із громадянства, то це інша справа», передає російська пропагандистська агенція «Интерфакс».

Читайте також: Азербайджан пропонує амністію для бойовиків Карабаху

Рубен Варданян, за інформацією The Washington Times, є одним із найбагатших людей Росії та близький до російського президента Владіміра Путіна. Його звинувачують у відмиванні грошей через мережу офшорних компаній («Тройка Диалог»).

Україна ввела санкції щодо Варданяна у жовтні 2022 року.

Нагадаємо, операція азербайджанських сил зі звільнення Карабаха тривала добу – її було оголошено о 13:00 19 вересня і 20 вересня до 13:00 сепаратисти заявили про капітуляцію. Увечері 20 вересня президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив народу, що країна відновила свій суверенітет.