UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азербайджан визнав, що збив російський вертоліт над Вірменією, але каже, що випадково

Баку готовий заплатити компенсацію за помилку

Російський військовий вертоліт Мі-24 був випадково збитий Збройними силами Азербайджану над територією Вірменії, Баку приносить вибачення.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Азербайджану.

"За інформацією, отриманою в Міністерстві оборони Азербайджанської Республіки з Міністерства оборони Російської Федерації, 9 листопада ц.р. о 18:30 на Нахчиванської ділянці вірмено-азербайджанської державного кордону був збитий військовий вертоліт Мі-24 Російської Федерації", - йдеться в заяві.

"(...) У світлі напруженої обстановки в регіоні і підвищеної бойової готовності у зв'язку з можливими провокаціями вірменської сторони, черговим бойовим розрахунком було прийнято рішення відкрити вогонь на поразку", - підкреслюють у відомстві.

Також в заяві наголошується, що азербайджанська сторона просить вибачення російській стороні в зв'язку з даними трагічним інцидентом, «який носить характер випадковості і не був спрямований проти російської сторони".

"Азербайджанська сторона висловлює щирі співчуття сім'ям загиблих членів екіпажу і бажає якнайшвидшого одужання постраждалим. Азербайджанська сторона заявляє про готовність до виплати відповідної компенсації", - додали в МЗС Азербайджану.

Нагадаємо, в результаті аварії загинули двоє людей.

Перед цим стало відомо, що Азербайджан повернув контроль над містом Шуша в Нагірному Карабасі. Міноборони показало перше відео   з стратегічного населеного пункту.

Шуша - стародавня столиця Карабаху - має як символічне значення, так і військово-стратегічне. Через місто проходить траса Горіс-Степанакерт - основна транспортна артерія, що з'єднує Вірменію і Нагірний Карабах (друга дорога - Варденіс-Мартакерт розташовується на півночі Карабаху і знаходиться під обстрілом азербайджанців). Крім того, Шуша, що знаходиться в 11 кілометрах від Степанакерта, підноситься над ним, що дозволяє обстрілювати столицю Карабаху.

Взяття міста означає, що у вірмен зникають можливості надавати повномасштабне опір азербайджанцям в Карабасі, а це - неминучість поразки Вірменії і кінець нагірно-карабаського республіки.

Детальніше про ситуацію в Нагірному Карабасі читайте в статті Володимира Кравченка "Загибель республіки".