UA / RU
Підтримати ZN.ua

Австралія скасувала визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю

Уряд країни скасував рішення своїх попередників після майже чотирьох років чинності.

Австралія у вівторок, 18 жовтня, скасувала визнання попереднім урядом Західного Єрусалиму столицею Ізраїлю та заявила, що це питання має бути вирішене в рамках мирних переговорів між Ізраїлем та Палестиною. Про це повідомляє Reuters.

«Австралія віддана дводержавному рішенню, за якого Ізраїль і майбутня палестинська держава співіснують у мирі та безпеці в межах міжнародно визнаних кордонів», – заявила міністерка закордонних справ Пенні Вонг під час брифінгу для ЗМІ.

Вона додала, що Австралія не буде підтримувати підхід, який підриває цю перспективу.

Читайте також: Україна може визнати Єрусалим столицею Ізраїлю найближчим часом – посол

Статус Єрусалиму, який ізраїльтяни та палестинці вважають своєю столицею, є одним із найбільш чутливих питань у довготривалому конфлікті. Східний Єрусалим разом із Західним берегом і сектором Газа згідно з міжнародним правом вважається окупованою палестинською територією після Шестиденної війни в 1967 році. Шестиденна війна 1967 року визначила політичну ситуацію на Близькому Сході на десятиліття.

У грудні 2018 року консервативний коаліційний уряд Австралії на чолі зі Скоттом Моррісоном офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю, скасувавши десятиліття близькосхідної політики. У травні 2022 року в країні було утворено новий уряд на чолі з Ентоні Норманом Албанізом, який власне і скасував це рішення.

Нагадаємо, Єрусалим столицею Ізраїлю першими у світі визнали США у 2017 році за правління Дональда Трампа. Після цього це зробила низка країн, зокрема Австралія, Гватемала, Гондурас, карликова країна Науру, Косово, Румунія. Нещодавно з’явилась інформація про те, що прем'єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс розглядає можливість перенесення британського посольства в Ізраїлі до Єрусалиму, що теж стане фактичним визнанням цього міста столицею.